Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Илиев - Кокимото показва нови творби в "Мemento mori"

В София в галерия "Аросита" може да бъде разгледана изложбата на Калоян Илиев - Кокимото "Memento mori". Латинският израз може свободно да бъде преведен като "Помни, че си смъртен", "Помни, че ще умреш" или "Осъзнай смъртността си". Така се нарича и жанр в изобразителното изкуство, чиято основна цел е да напомня на хората за тяхната собствена преходност.

Жанрът е важна част от католическата естетика, а след традиционните образи в него, все зловещи символи като черепи и скелети, рани и демонични създания, любимият червей от колажите и карикатурите на Кокимото Кидо, идеално намира място.

"През т.нар. "Тъмен век" – пише Калоян Илиев в програмния текст към изложбата си – църковният живот бил достигнал дъното на морала и се били появили сериозни неуредици, ново контрадвижение в началото на Средновековието, довели до повишен аскетизъм и пречистване на църквата от всичко светско, от земните радости и блага, в името на благочестието и вечния живот, който очаквал праведниците. За утешение в лишенията от радостите на живота духовниците непрекъснато повтаряли: "Memento mori, homine, quia pulvis es et in pulverem reverteris" ("Помни смъртта, човеко, защото си прах и в прах ще се превърнеш"). 

Монасите в манастирите използвали "Memento mori" вместо "Добро утро, добър ден, добър вечер и лека нощ". На големи празници и в особено радостни случаи се поздравявали с антипода на "Memento mori" – "Memento vivae" ("Помни живота" или не се отказвай напълно от радостите, които Бог ни е дал и на този свят)." 

Произведенията, показани в изложбата, са създадени през последните три години и са провокирани от серията трагични събития в световен план. Може да бъдат видени до края на март в столичната галерия "Аросита".

Калоян Илиев - Кокимото за "Мементо мори"

Снимки – галерия "Аросита"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени