Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческа вечер на проф. Цочо Бояджиев

7
Тони Николов и проф. Цочо Бояджиев (от ляво надясно)
Снимка: СУ "Алма алтер"

Проф. Цочо Бояджиев представи внушителна поредица от свои книги от областта на науката и на поезията, издадени през последните три години, както и току-що отпечатания му фотоалбум "Punctum II" пред препълнената с публика театрална зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

За книгите на автора и за страстта му към писането и към превода се изказаха проф. Владимир Градев, проф. Иван Христов, Деян Деянов и др., а Тони Николов, заедно с него, беше съводещ на вечерта. 

Цочо Бояджиев разказа за създаването на някои от своите книги с акцент върху последната – "Зимата през Средновековието". За нея проф. Георги Каприев пише: 

"През зимни замъци, села, манастири, градове, празници, кухни, спални, площади, игри, войни и какво ли още не Цочо Бояджиев продължава да гради пътя на нетривиалността. Опрян на огромен куп източници и рафинирана методология, той изследва другостта в без друго "другата ни" епоха на т.нар. "Средновековие". Зимата е за човека от тогавашна Западна Европа – проблематично време, травматичен сюжет. Тя е не само природен феномен, но и символ, изискващ разчитане. Зимата е интервалът на прокъсаност на битието, проходът между световете на живите и мъртвите. Тя е тежка метафора на неосветените части на света и на човешкото присъствие в него."

Чуйте репортажа с участието на Тони Николов и проф. Цочо Бояджиев.

Снимки – СУ "Алма алтер"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия