Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваклуш - учител по метафизика, който докосва душите

Документален филм, посветен на 100-годишнината от рождението на духовния водач, разказва за неговото дело

Ваклуш Толев
Снимка: kvantov-prehod.org

На 19 март от 18:00 часа в кино "Люмиер" ще бъде показан документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев. Прожекцията е част от програмата на София филм фест.

Документалният филм е заснет в периода 1994-2022 г., съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100-годишнината от рождението на духовния учител и е своеобразен разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на БългарияВаклуш Толев е богослов по образование, лектор, автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. 

"Става въпрос за учител по метафизика, който докосва не атомите, а това, което е отвъд атомите – душите", каза в интервю за БНР режисьорът Николай Василев.

"Филмът е сниман 20 години. През тези 20 години хората се променят, остаряват, дори много от героите ми не са живи. Наистина е много интересно да видиш как времето тече, не само времето, а и духовността се проявява."

Първата прожекция на документалния филм в Пловдив през януари е преминала при небивал интерес, 100 души са били върнати заради липса на места.

"За такива личности обикновено, докато са живи, не се знае твърде много. Те имат 12 апостоли и още някои, които ги уважават. Този човек дава послания, които ще променят третото хилядолетие. Като това, че човекът не е грешник, а бог в развитие, че трябва да изведе вложения в себе си потенциал. След като е бил в затворите казва, че злото е нееволюирало добро. Да не даваме от енергията си в отрицание, както в момента е много актуална темата за езика на омразата", коментира Василев. 

"Но това е една култура на бъдещето – да живеем в сътрудничество, а не в конкуренция, в това, което животинските инстинкти в нас още преодоляват", отбеляза още режисьорът.

Ваклуш Толев нарича учението си "Път на мъдростта".

"Той е много различен от всичко, което Изтокът и Западът дават като концепции. По някакъв начин сублимира това, което е полезно във всичко, което е старо. Той е интересен с това, че извежда познанието над мисълта - там, където говорим за интуиция, за прозрение. Той преживява духовно пробуждане в кърджалийския затвор – излизане от човешкото съзнание. Да излезеш там, където са не следствията, а причините за света, и да познаеш света оттам."

Няма нищо по-убедително от това човек, който е бил в затвора, да ти каже – няма страдание, има развитие, посочи режисьорът. Според него свръхенергията на идеите на Ваклуш Толев се дължи на това, че той не ги е компилирал от нещо прочетено, а те се основават на преживяванията му.

Ваклуш е преподавал История на религиите, мистични школи и езотерични учения в Софийския, както и в Пловдивския университет.

"Той извежда определени тенденции, но не може да се нарече езотерик. Той е духовен учител."

По време на престоя си в затвора Толев е писал есета, които впоследствие е изгорил. Запазена е драмата "Непокорените покръстени", за периода на цар Борис I, който покръства българите.

"Той не искаше да се идентифицира с тези неща, които е творил в ранния си период, защото те са били "коластрата", първи стъпки в нещо много по-цялостно, затова се е освободил от тях", изтъкна Василев.

Учението на Ваклуш съдържа в себе си и поезия, и литература, обобщи режисьорът.

Николай Василев  Снимка: Ани Петрова, БНР

Николай Василев определя реализирането на филма за Ваклуш Толев като свръхзадача.

"Имаше поне 8 оператори, които са помагали през годините, Теодосий Спасов, който помогна с музиката си, Софийската филхармония. Помогнаха ми възкресители на звуци – филмът не беше технически безупречен, тъй като е правен не на мускули е правен, ами на жили и с абсолютно благотворителни цели. Зад този филм не стои бюджет, по-скоро лична жертва на всички тези хора. Накрая се получи едно послание, което ще намери своите зрители, които да бъдат вдъхновени."

За прожекцията на 19 март в кино "Люмиер" местата са разпродадени и залата е пълна. Следващата прожекция, на 20-и, ще бъде в Културен център G-8, а на 25-и филмът отново ще бъде показан в "Люмиер".

Николай Василев е сценарист и режисьор. В творческата му биография са  десетки наградени филми – "Добрият самарянин", "Пътят към Тива", "Високо", "Добрият Ад", "Резервни крила", "Осенение".

През 2019 г. филмът му "Формулата на Тео", посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, напълникиносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021г. Василев представи "Да бъдеш Майстора", портрет на Владимир Димитров – Майстора.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна