Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да нарисуваш нощната тишина

16
Снимка: Ани Петрова

Галерия "Стубел" представя една избрана колекция от произведения на художника Димитър Илиев, един изключително разпознаваем с картините си автор. Изложбата се нарича "Нощта" и е посветена на неговата памет – той си отива от този свят едва на 33 години. Това е също така шанс творчеството му да бъде припомнено, да бъде преоткрито от младите, да присъства на нашата художествена сцена, да не бъде забравено.


Кураторите Надежда Олег Ляхова и проф. Станислав Памукчиев са подбрали тази великолепна колекция от фондовете на Националната художествена галерия и Софийска градска художествена галерия. И както казва Станислав Памукчиев, тези негови творби от 80-те и 90-те години на ХХ век "преработват енергията и драматизма на онова интересно и сложно време за нашето изкуство".


За краткото време от своя 33-годишен живот Димитър Илиев показва зрялост и неспокоен, търсещ новаторски дух. Казват, че той често рисувал в нощната тишина, повечето от картините му са в черни краски, прорязани неочаквано от синьо или бяло. Те обикновено са без наименования, за да може зрителят сам да потърси и усети тяхната духовна същност.


Изложбата "Нощта" на художника Димитър Илиев в галерия "Стубел" може да бъде видяна до 23 март. За нея в звуковия файл говорят кураторите проф. Станислав Памукчиев и Надежда Олег Ляхова.

Снимки: Ани Петрова / БНР
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна