Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев: Сделката за износ на украинско зърно е удължена със 120 дни; Москва: удължена е, но с 60 дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на инфраструктурата на Украйна е заявил, цитиран от „Ройтерс“, че сделката за безопасен износ на украинска зърнена продукция от черноморските пристанища, е била удължена със 120 дни. По същото време и президентът на Турция, с чието посредничество беше подписана сделката, Реджеп Ердоган също потвърди, че споразумението, което изтича в полунощ днес, е удължено. Той обаче не уточни за какъв период от време става въпрос. По-рано тази седмица Русия се съгласи сделката да бъде удължена, но само със 60 дни, докато украинската страна настояваше за 120 дни удължаване.  

Сделката стана факт през юли миналата година с посредничеството на ООН и Турция и целеше избягване на продоволствена криза. През ноември тя беше удължена със 120 дни.

Тази седмица в Женева се проведоха преговори между представители на ООН и Русия за възможността за удължаване на споразумението.

Русия е уведомила всички заинтересовани страни, че сделката за безопасен износ на украинска зърнена продукция от черноморските пристанища е удължена със 60 дни. Това съобщава местна медия, като цитира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
По-рано, Турция и ООН обявиха, че сделката, която изтичаше днес в полунощ, е удължена, но не уточниха с колко. 
По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени