Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямболската астрономическа обсерватория стана на 52 години

В деня на пролетното равноденствие своя 52-ри рожден ден отбелязва Ямболската астрономическа обсерватория.

Тя е открита на 21 март 1971. В нея звездите винаги са на една ръка разстояние, а планетите изглеждат близки и гостоприемни.

Директорът на обсерваторията Светлана Кънева е убедена, че преди повече от половин век е взето едно от най-правилните решения за града, а именно тук да има астрономическа обсерватория.


Преди две години в ямболската обсерватория и планетариум е извършена революция, всичко е цифровизирано, казва Светлана Кънева.

Любопитен факт е, че само на няколко километра от съвременната обсерватория в Ямбол има друга обсерватория. Тя е от времето на траките и се намира на Зайчи връх в античния град Кабиле, което е едно от любимите места за Светлана Кънева.

След разходката до Кабиле се връщаме в Ямбол, за да разберем какво можем да видим на вечерното небе през дните преди пролетното равноденствие?

"Орион се вижда много красив. Той изгрява веднага след залеза, така че може да се наблюдава". Небето всяка вечер е различно, казва още Светлана Кънева.

Посещаемостта в планетариума е голяма, но какво прави впечетление през оследните години?


Много младежи от различни училища в Ямбол също са сред редовните посетители. Някои от тях са записани и в курсовете по астрономия. Какво ги е довело тук?

"Любопитство към нещо, което е по-далече от земята."

Има ли според тях живот на другите планети и какви са техните обитатели?

"Замислям се, представям си понякога."

И отново на Земята и към отбелязването на 52 рожден ден на обсерваторията. А той ще бъде посрещнат на ембематичния за Ямбол хълм Боровец, който е и най- високото място в равниния град.

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна