Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 български лекари са обучени на иновативен метод за смяна на тазобедрена става от проф. Хайнц Рьотингер

Снимка: mu-sofia.bg

Над 200 български лекари са обучени да прилагат иновативен метод за смяна на тазобедрена става с минимална хирургическа намеса, лично от въвелия го в медицината, световноизвестният ортопед проф. Хайнц Рьотингер. Преди няколко дни той беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Медицинския университет-София. Пред Българското национално радио проф. Рьотингер обясни, че според него практическото обучение на българските хирурзи е на по-високо ниво, отколкото в Германия.

Проф. Хайнц Рьотингер идва от Мюнхен. Провел е над 20 обучения на български ортопеди в техниката на миниинвазивно тазобедрено протезиране с предно-латерален достъп. Съвместно с началника на клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ проф. Пламен Кинов. Оценява високо академичната подготовка и практическите умения на медиците ни и смята, че обучението е по-добро от това в Германия.

"Според мен практическото обучение за хирург отново е на по-високо ниво тук. Проблемът в България е достъпността до високи технологии, до модерни импланти, защото това е много скъпо. И другият проблем е в системата – кой плаща за тези услуги? Как е финансирана здравната система в България?". 

Следващата стъпка в областта на ендопротезирането според проф. Рьотингер е засиленото прилагане на техническите възможности, на познанията и технологиите.

"Ползата за пациентите е, че ще им осигурим по-високо ниво на комфорт и по-добри резултати след смяна на става. Специално при колянното протезиране почти 20-25 процента от пациентите не са доволни от резултата. Върху това трябва да работим. Мисля, че имаме варианти да го направим по-добро".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени