Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Ваксберг: Да не бързаме да твърдим, че няма кой да арестува Путин

"Заповедта на МНС показва, че светът не се страхува вече от Русия"

Татяна Ваксберг
Снимка: Ани Петрова

"Заповедта на Международния наказателен съд в Хага за арест на руския президент Владимир Путин е със символичен характер. Това е знак, че светът е спрял да се страхува от Путин и от Русия. Зад това стоят редица юридически, политически въпроси".

Това каза пред БНР журналистът от "Свободна Европа" Татяна Ваксберг.

И допълни, че Съдът не може да гледа дела в отсъствие на обвиняеми, а преобладаващото мнение е, че Путин няма да бъде арестуван, защото е невъзможно:

"Ние твърдяхме, че са невъзможни много неща. Първо, че войната е невъзможна. Твърдяхме, че никога няма да се дадат и най-леки оръжия на Украйна. Да не бързаме да твърдим, че няма кой да арестува Путин и че той никога няма да се озове в Хага. Днес ни изглежда така, но утре може да не е така... Такива дела обаче са дълги, тромави, изпращат разнопосочни сигнали към жертвите. Международното правосъдие съществува в името на жертвите. За тях е огромна тежест да виждат скоростта, с която едно престъпление е извършено, и след това години наред да се прави опит за постигане на справедливост".

В предаването "12+3" журналистът очерта две основни точки в случая с Путин - че му се повдига компактно, добре фокусирано и сравнително лесно за доказване престъпление, както и че той е първият заподозрян от международна съдебна институция, за когото научаваме.

"Приемникът на Хитлер, фюрерът на Райха в продължение на 23 дни е осъден на 10 години затвор, съден е от трибунала в Нюрнберг. Слободан Милошевич е първият съден, обвиненията за когото се отнасяха за време, в което е действащ президент. Докато при адмирал Карл Дьониц е ставало дума за престъпления, които е извършил, преди да стане фюрер на Райха. Сред останалите е националната присъда за геноцид, произнесена в негово отсъствие, срещу етиопския лидер Менгисту Хайле Мариам. Саддам Хюсеин беше осъден на смърт за обгазяване на цивилно население. Има случай с оправдан държавен глава - президента на Кот Д'Ивоар Лоран Гбагбо, един от обвиняемите от МНС и голяма обица на ухото за самия съд, защото се смята, че прокуратурата е повдигнала дело срещу него, което не може да докаже. Президентът на Либерия Чарлз Тейлър беше осъден на 50 години затвор. Едно от обвиненията срещу него засягаше това, че е привличал в армията деца за войници".

По думите ѝ Кремъл е дотолкова убеден в неприкосновеността си от международното правосъдие, че качва на сайта си многобройни видеа, в които пред камера Путин и негови служители обсъждат нещата, които реално се превръщат в доказателства срещу тях в един бъдещ процес.

Интервюто на Снежана Иванова с Татяна Ваксберг в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!