Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Евгения Иванова: Имам негативни очаквания към възможността за санкциониране на езика на омразата в публичните изяви

"Има тенденции в обществото на все по-голяма омраза и непоносимост между различни прослойки"

проф. Евгения Иванова
Снимка: БГНЕС

Речта на омразата, която прониква в някои от най-гледаните предавания, нанася сериозни вреди. Това обясни пред БНР проф. Евгения Иванова, преподавател в Департамент „Политически науки“  на НБУ.

"Този говор няма как да има чисто електорален успех. Но има тенденции в обществото на все по-голяма омраза и непоносимост между различни прослойки. Има и такива, които мразят всичко и всички. Изследвания върху електората на партия „Атака“, извършени в НБУ, показват, че национализмът не е водещ. За тези партии гласуват хората, които се усещат измамени и онеправдани от прехода. Адресатите на това говорене са недоволните от всевъзможни неща-безработица, повишаване на цените и др. Това може да стимулира млади хора, недоволни от каквото и да е и да ги доведе до радикални действия. Такава е опасността от този от този тип говорене".

Проф. Иванова напомни за това, че анонимните хейтърски коментари в социалните мрежи са чудовищни. 

"Анонимната омраза е нещо страшно. Вотът също е анонимен. Единственото, което би могло да успокои  атмосферата, е излизането от анонимност. Но насърчилите се явяват неанонимни, а с лицата и имената си. Въпреки това, остават ненаказани. Отнасят просто някаква глоба. Дали такива хора не се изпускат целенасочено, за да излязат като говорители на едни по-нормални политически субекти?"

Бъдещите законодатели употребяват подобен език, посочи проф. Иванова. 

Словото на омразата се лее отдавна и в българския парламент. Имам негативни очаквания към възможността да  се санкционира по някакъв начин това слово в публичните изяви.

Цялото интервю на Диана Янкулова с проф. Евгения Иванова може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени