Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата почетоха делото на светите братя Кирил и Методий с арт-инсталация пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий Търновски"

Децата на "Люлин" за буквите и бъдещето на България

На големия български празник 24 май, когато почитаме мисионерското църковно-просветно, духовно-образователно и възпитателно дело на светите братя Кирил и Методий, стотици деца от столичния район „Люлин“ изложиха свои рисунки на специално монтирана 30 метрова ограда пред новостроящия се православен храм „Св. патриарх Евтимий Търновски“. Мащабната арт-инсталация носи името „Дух и традиция“ и обедини всички участници под надслова –„Децата на „Люлин“ за буквите и бъдещето на България!“.

Арт-инсталацията съдържа детски произведения на тема българската азбука, просвета и славянска книжовност и ще бъде с постоянен характер. Чрез нея ще бъде засвидетелствана почитта към всички просветители, книжовници и творци в българската история.

Инициативата е организирана от Сдружение за национален и духовен възход „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ и училищата от Столичния район „Люлин“ с подкрепата на Столична община - район „Люлин“ и радетели за доизграждането на най-големия български православен храм в страната за последните 30 години на името най-големия книжовник и отдаден духовник на Второто българско царство- патриарх Евтимий

Дарителската кампания за събиране на необходимите 700 000 лв. за завършване на градежа на храма продължава и всички могат да станат съпричастни към проекта и да дарят на IBAN BG34STSA93000029634724 Титуляр: Църква Св. Патриарх Евтимий Търновски.

До момента са осъществени изкопни дейности, излети са основите, изграден е подземният етаж и първата плоча. Купени са и десет камбани. Инициативата е подкрепена от Българската православна църква, от Столичната община и от район "Люлин", а проектът е дарение от архитект Атанас Вангелов.

В България няма друг храм, кръстен на Св. Патриарх Евтимий, а всичко, което е извършено е надежда, че значими неща могат да ни обединяват.

“Спаси, Господи, Твоите люде и благослови достоянието Си, като даруваш на православния български народ победи над враговете, и запазваш с кръста Си Твоя народ. Амин”.


По публикацията работи: Екип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна