Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди балотажа в Турция - прогнозите на двама журналисти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ключови избори за Турция предстоят тази неделя. За първи път в историята на страната президентът ще бъде избран след балотаж. На втори тур един срещу друг се изправят настоящият държавен глава и лидерът на опозицията. Сигурна ли е победата на Ердоган? На какви послания залагат двамата претенденти? Какви са очакванията в Турция преди вота на 28 май. Мира Стефанова разговаря с журналистите Исмаил Шехин и Аху Йозюрт. 

Кой ще спечели президентските избори в Турция тази неделя? Ще продължи ли ерата на Реджеп Тайип Ердоган, който управлява страната над 20 години – цяло едно поколение, и какви са шансовете за победа на лидера на опозиционния Национален алианс Кемал Калъчдароглу?  

Отговорите на всички въпроси зависят от избирателната активност тази неделя. На 14 май тя беше 89 процента. Ердоган спечели над 49 на сто от гласовете, но за първи път в политическата си кариера не успя да отбележи победа още на първи тур. Опонентът му Калъчдароглу получи 45% подкрепа. 

Ако избирателната активност е по-голяма, ще спечели Калъчдароглу. Ако е по-малка, тогава ще спечели Ердоган. 11 милиона души не са гласували на първия тур – сега въпросът е тези хора ще отидат ли да гласуват, пояснява Исмаил Шехин, главен редактор във вестник "Миллиет".

Балотажът за президент в Турция ще бъде референдум за или против политиката на Ердоган, казва Аху Йозюрт, журналист в Истанбул.

"От друга страна, изборите са възможност за промяна на икономическия модел на управление и може би на по-приятелски отношения на Анкара с ЕС. Това ще са заплетени избори. И двете страни имат привърженици. Има и разочаровани избиратели. Но който и да е победителят, ще спечели с малка разлика - между 3 и 4 процента."  

И ако за част от анализаторите проблемът с бежанците в Турция ще бъде водещ за балотажа тази неделя, според Аху Йозюрт темата с мигрантите няма да повлияе съществено върху решението на избирателите за кого да гласуват. Те имат по-сериозен проблем:

"Това ще бъде по-скоро решение за вот, въз основа на случващо се в икономиката през последните три години, сриването на турската лира, опасността от увеличаване на дефицита, която се задава на хоризонта. Смятам, че повечето хора, които имат бизнес, собствениците на малки фирми, така наречената средна класа в Турция ще трябва да реши иска ли икономиката да продължи в тази посока или не".  

"Отстрани изглежда, че опозицията е много по-мотивирана този път. На първия тур енергията в лагера на опозицията беше по-висока, но гласовете не бяха достатъчни. Като че ли сега гледат на балотажа много по-сериозно, отколкото на първия тур", посочва Йозюрт.

Утранационалистът Синан Оган, който събра над 5 процента на първия тур на президентските избори, обяви тази седмица, че на вота тази неделя ще подкрепи Ердоган. Според някои анализатори това ще реши балотажа в полза на настоящия президент. Други наблюдатели обаче са скептични, защото заявена подкрепа не означава автоматично преливане на изборни гласове, казва Исмаил Шехин, според когото за Синан Оган има реакционен вот.

"Оган е млад и обещаващ политик. Възможно е част от неговите поддръжници да подкрепят Ердоган на втори тур. Но за президентските избори Оган беше издигнат от коалиция, начело с Партията на Победата на проф. Юмит Йоздаг, който има подкрепа сред работещите в сектор сигурност и в администрацията, а проф. Йоздаг декларира подкрепа за Калъчдароглу и това може да бъде много по-голям фактор", смята Аху Йозюрт. 

В последната седмица преди балотажа лидерът на опозицията втвърди тона. На какви послания залагат двамата кандидати преди балотажа? 

"Посланието на Ердоган е: "Точният човек за точното време!" – това е неговото мото. Той убеждава, че не е подходящото време да смениш коня, когато си в средата на реката. Вниманието на Калъчдароглу е насочено към младите с послание: "Това е времето за вашите решения!" - може да решите, ако искате да се разделите със системата от последните пет години. Единият кандидат говори за промяна. Другият призовава да продължим да се движим заедно в същата посока, както досега. Ердоган ползва силни козове като проектите в областта на отбраната и инфраструктурата. Калъчдароглу казва, че това не е устойчиво и икономиката е на ръба на колапса. Двамата използват различни техники – както надеждите, така и страховете на хората", подчертава Аху Йозюрт.

Най-голямата грешка и най-големият успех в кампанията на Калъчдароглу и на Еродоган:  

"Калъчдароглу успя да обедини опозицията. Ако спечели изборите, ще остане в историята като човек, който обединява цялата опозиция", отбелязва Исмаил Шехин.

"Това беше предимство, но подейства като недостатък за привличането на повече гласове в урните. Малките партии, които подкрепиха Калъчдароглу за парламентарните избори, не увеличиха гласовете в негова полза, което беше и най-голямата грешка. Грешка за Ердоган би била зависимостта му от раздаването на турски паспорти на чужди граждани, които могат да си купят имоти тук и да имат право да гласуват. Негов голям успех би бил реализацията на мащабни проекти като производството на автомобили, бойни кораби и дронове. Негова успешна тактика е да играе на страната на нацията. Калъчдароглу се стреми да запази курса на позитивните послания, спокоен е, не реагира на провокации и на обвиненията на опонентите си. Ще видим обаче дали това е успешен подход за привличане на избиратели", коментира Аху Йозюрт.

Извън анализите за изборните резултати, за турците най-важен остава въпросът как ще изглежда страната им след балотажа тази неделя:

"Бяха две изтощаващи години, защото технически за изборите се говори оттогава. Междувременно се случи какво ли не, включително опустошителното земетресение през февруари. Това трябва да е водещ въпрос. Независимо кой ще спечели изборите, възстановяването на районите, пострадали от бедствието, трябва да бъде приоритет номер едно. Вторият важен въпрос е решаването на проблема с мигрантите -  афганистанци, пакистанци, иракчани, и тяхното присъствие в големите градове, което беше водеща тема по време на цялата кампания. Ако спечели Калъчдароглу, вероятно ще видим по-добри позиции на финансовите пазари и вероятно по-добри отношения с ЕС и със съседните държави. Ако Ердоган бъде избран, вероятно ще бъде същото“, изтъква Йозюрт.

Исмаил Шахин се опасява, че икономическата ситуация в Турция ще продължи да се влошава, макар че се надява на по-добро бъдеще за 10 годишния си син:

"Искам да си живее тук, в Турция и да бъде щастлив." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна