Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много по-добре ще бъде следващият главен прокурор да бъде избран от нов Висш съдебен съвет"

Никола Минчев: Резултатите за държавата стоят преди политическото дълголетие

"Сменянето на едни партийни кадри с други партийни кадри не е реформа, а подмяна"

Никола Минчев
Снимка: Савина Спасова

"Резултатите от гледна точка на развитието на държавата са на първо място пред някакво политическо дълголетие. Изобщо не може да става въпрос за сравнение. Има нужда от редовно правителство. Тази политическа нестабилност струва страшно много на България."

Това каза пред БНР Никола Минчев, заместник-председател на Народното събрание и депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Според него по-задълбочената интеграция на страната в ЕС е достатъчно голяма цел, която да обоснове политическите действия на неговата формация.

"Ще се съберем и ще преценим как да постъпим оттук нататък. Все пак разчитаме на реализацията на втория мандат. Ще видим кое е най-доброто. Мнозинството във всеки един от органите ще реши как да подходим."

Преговорите се замразяват, но не се прекратяват, посочи той и изрази надежда, че колкото и малък да е процепът, ще успеят да реализират "този прозорец, който е оставен". Според Минчев това е "въпрос на разговори между повече хора вътре в рамките на ПП и с ДБ".

Запитан защо от ПП държат на политически състав на правителството, а не приемат експертен, за какъвто настояват от ДБ и ГЕРБ, Никола Минчев поясни, че в проектокабинета, обявен преди връчването на първия мандат, на който гледат като на основа за реализирането на втория мандат, влизат и лица без политическа окраска и в по-експертно качество. Той обаче не изключи като възможен вариант и изцяло експертна формула с кратък мандат при променената обстановка в момента.

Конституционната реформа ще даде дълготраен ефект, тя ще промени механизма, по който работи съдебната власт, изтъкна той. По думите му партиите си дават сметка за обществените очаквания в тази посока и "моментът изглежда назрял за нова крачка в конституционните промени".

Много по-добре ще бъде следващият главен прокурор да бъде избран от нов Висш съдебен съвет, ще има много по-голяма легитимност, заяви Минчев в предаването "Неделя 150".

Сменянето на едни партийни кадри с други партийни кадри не е механизмът, който си представяме, декларира той относно репликите за "наши хора" в записа от Националния съвет на ПП, оповестен от доскорошния депутат от ПП Радостин Василев.

"Не е въпросът да не е чужд, а да е наш. Това не е реформа, а подмяна."

"Различни планове дали ще има? План Б ще бъде, ако конкретните стъпки не се изпълняват, както сме се разбрали – ако реформите, които сме заложили, не се приемат в Народното събрание, план Б би бил да напуснем тази колаборация", коментира заместник-председателят на парламента.

Никола Минчев нарече "доста сериозна промяна" и "доста сериозно решение" предложението на ГЕРБ Мария Габриел да е първият ротационен премиер.

Относно забавянето на втория мандат от страна на президента, Минчев отбеляза, че това е "доста неоснователно".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна