Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Калпакчиев: Партиите осъзнават, че политически манипулируема прокуратура в един момент се обръща срещу тях

Калин Калпакчиев
Снимка: Савина Спасова

Трябва да гледаме на приетия закон за изменение на НПК и измененията в Закона за съдебната власт като на част от дълъг процес, като на етап от опитите за укрепване на независимостта на съдебната власт и същевременно като на опит за създаване на отчетност и прозрачност на прокуратурата.

Това мнение изрази пред БНР съдията от Софийския апелативен съд Калин Кампакчиев. Като "сериозен позитив" съдията отбеляза приетия механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор.

"За тези 30 години трудно, но се правят малки стъпки в правилната посока – създаване на независима съдебна система и отчетна прокуратура", посочи Калпакчиев. Той смята, че събитията от последния месец водят до постепенно отрезвяване – както на обществото, така и на политическите сили.

С приетите закони за пръв път се направи разграничение между статуса на главния прокурор и председателите на върховните съдилища. Това е особено важно, подчерта Калпакчиев.

Според него са били наложени неправилно виждането за равен статут на т.нар. трима големи в съдебната система, както и приравняване между съдиите и прокурорите. По думите му освен невярно, това е било е вредно.

"Съдът е хоризонтална система. Председателите на върховните съдилища нямат кадрови и властови правомощия по отношение на съдиите. Прокуратурата по естеството си е йерархична структура. Главният прокурор е свръховластен и успява да влияе върху кадровия процес на прокурорите", поясни Калин Калпакчиев.

През годините правната общност и политически партии са предлагали политиците доброволно да се откажат от правото те да определят по неясни критерии кои да са членовете на парламентарната квота в двете колегии на Висшия съдебен съвет, коментира съдия Калпакчиев в предаването "Неделя 150". Сега по думите му "никой не знае кой определя този списък".

В България имаме дълга традиция да подменяме същността на демократични процедури и да ги превръщаме във фасада, изтъкна магистратът.

"Демокрацията, включително отвоюването на съдебната система, на нейната независимост, изисква много усилия, промяна на манталитет, зачитане на определен тип ценности. Политическите партии постепенно осъзнават, че създаването на политически манипулируема прокуратура в един момент се обръща срещу тях."

Като следваща стъпка Калин Калпакчиев очерта окончателното разделяне на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, като в прокурорската да има мнозинство на непрокурори, а в съдийската мнозинството да се състои от кандидати, излъчвани от професионалните, а не от политическите среди.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна