Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ангел Христов вероятно е влязъл у нас през зелена граница"

Борислав Сарафов: "Барселонагейт" и "Чекмеджегейт" са под личния контрол на Гешев

"Има звено за външно наблюдение и незаконно следене"

Снимка: БГНЕС

"Делата за чекмеджетата и Барселона са под личния контрол на главния прокурор и когато отношенията му с Бойко Борисов се обтегнат, той задава ритъма на разследване". 

Това каза пред БНР заместник главният прокурор Борислав Сарафов. 

"Иван Гешев влияе пряко на вътрешното убеждение на наблюдаващите прокурори по важните дела. Тези дела, които в момента се активизират, се съгласуват лично с него. Нали не смятате, че наблюдаващите прокурори по собствена воля изведнъж са решили да се активизират и да форсират активно разследването... Сега се наблюдава активизиране на такава практика. Наблюдаваме тежко извращение и използване на институцията "прокуратура" в полза на личния интерес на Иван Гешев. Това е недопустимо и може би касае злоупотреба с права". 

И подчерта, че отношенията му с Гешев са се влошили заради разминаване - Сарафов е очаквал нормално работно и професионално ниво, докато Гешев, според него, очаквал сервилност и сляпо подчинение. 

"Когато открито на пресконференция той ме нападна, аз трябваше да се защитя по някакъв начин. Очевидно има негативно отношение към мен, което тогава извади на показ... Откакто се разбра, че ще има механизъм за контрол и разследване на главния прокурор, отношенията между Гешев и политическата класа се нагнетиха". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Борислав Сарафов заяви, че има звено за външно наблюдение, което се ръководи от бившия шеф на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков, и се намира в Съдебната палата. По думите му то провежда незаконно следене, наблюдение и записване на политически, икономически, вътрешни опоненти

Той сподели, че в ресторант "Осемте джуджета" се е виждал един или два пъти с Иван Гешев

"Това заведение е магистратско, събират се колеги. Ходил съм там не повече шест-седем пъти, за да се видя с колеги. Тогава това място не беше токсично, каквото е към настоящия момент... Никой не обърна внимание на думите на истинския пострадал от казуса "Осемте джуджета" - Явор Златанов, че са го плашили с Иван Гешев, който е назначен от бившия следовател Петьо Петров, по известен като Пепи Еврото. Гешев и Петров се познават от много време... Това е едно от делата, които винаги са били на трупчета". 

Сарафов коментира и новината за смъртта на Ангел Христов, единия от т.нар. братя Галеви. По времето на Борис Велчев като главен прокурор Сарафов е ръководил екипа, разследвал дейността на двамата. Според него Христов е влязъл в България през зелена граница

Интервюто на Силвия Великова с Борислав Сарафов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!