Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостин Василев с обвинение за опит за принуда

Снимка: Мария Филева

Депутатът Радостин Василев получи обвинение за опит за принуда към бившия народен представител Христинка Иванова да напусне парламента. Василев се яви в Националната следствена служба, за да даде показания. Той отрича вина и определя обвинението си като "шантаж" и "сплашване".

"Политическата класа, на която аз буквално обявих война с всички мои действия през последната година, и с ИТН, и сега разкриха истината за "Продължаваме промяната" и тази порочна коалиция, ще ми носят такива скалъпени обвинения, които са един просто натиск срещу мен и шантаж. На всички е ясно, че това няма как да мине и нищо няма да се случи. Пореден срам за прокуратурата и следствието. Между другото колеги, това е Национална следствена служба, на която директор - Борислав Сарафов е лице, което е било партньор на "Пепи -Еврото" - човек, който се издирва за редица престъпления, за дейности, свързани с подкупи, с взимане на средства от магистрати. Та този човек, който представлява Националната следствена служба, трябва да бъде незабавно арестуван, а не да ме викат мен и да ме сплашат за това, че ги разкривам от повече от една година", посочи Василев.

По това дело е разпитана и Иванова. Информацията за заплахите дойде от записи, разпространени тогава от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Автентичността им беше потвърдена от Василев.

На излизане от следствената служба Василев потвърди, че продължава да получава заплахи и е охраняван от МВР. Той отрече да е направил скандалния запис от заседанието на Националния съвет на ПП със съдействие на службите:

"Естествено, че не действам с никого. Зад мен не стоят нито руските служби, нито руското посолство, президента Радев или когото и да е било. За мен стои единствено българския народ. Абсолютно принципна позиция, аз съм го записал. Излязох да го направя и да го кажа пред цяла България, защото за мен това, което се случваше там, е национално предателство и е Глава първа от Наказателния кодекс".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени