Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорската колегия на ВСС няма да образува дисциплинарното производство срещу Борислав Сарафов

| обновено на 07.06.23 в 14:31
Заместник-главният прокурор и директор на следствието Борислав Сарафов.
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на ВСС няма да образува дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов - директор на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор. Магистратите отхвърлиха предложението на главния прокурор Иван Гешев за дисциплинарно производство срещу Сарафов като недопустимо.

Главният прокурор внесе предложение за дисциплинарно производство срещу заместника си на 16 май - в същия ден, в който Сарафов внесе сигнал в прокуратурата срещу Иван Гешев. 

Главният прокурор заяви тогава, че е казал на Сарафов да прецени дали "моралът му, ако има такъв, би го насочил към това да си подаде оставката, предвид предателството към българската прокуратура и към българите".

Предложението на главния прокурор е недопустимо, защото има друг ред за образуване на дисциплинарни производства, каза пред журналисти членът на ВСС Георги Кузманов, който гласува против образуването на дисциплинарно производство. По думите му началникът на Националната следствена служба се избира по специален ред, както има и специален ред за неговото освобождаване. 

Преценихме, че, ако трябва да има процедура за дисциплинарно наказание за шефа на НСлС, тя трябва да се прави по предложение на трима членове на Прокурорската колегия, каза още Кузманов. Той обясни, че в предложението на Гешев се посочва, че нарушенията на Сарафов са свързани с негови медийни изяви, с които е превишил правата си и е изнесъл информация, която не е следвало да издава.

Евгений Иванов и Пламен Найденов бяха на мнение, че трябва да бъде образувано дисциплинарно производство, добави Кузманов.

Утре пленумът на ВСС отново ще бъде свикан и ще има точка за разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Кузманов посочи, че всичко, което са изискали, е налично в Съвета, извикани са свидетелите и уточни, че заседанието може и да не приключи в един ден.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!