Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралски особи на съд

Принц Хари
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският принц Хари е известен като един от най-неортодоксалните кралски особи и отново не изневери на себе си като стана първият високопоставен член на кралското семейство, който даде показания в съда за последните 130 години. Хари, пети по ред за британския престол, едва беше слязъл от първите страници на британските вестници след издаването на мемоарите му и документалната поредица, в която обвинява роднините си, че са се съюзили с таблоидите, и направи още един безпрецедентен ход за член на кралското семейство като даде показания в съдебно дело за хакване на телефони срещу вестниците Mirror Group, собственика на Daily Mirror, Sunday Mirror и Sunday People. Хари съди издателите с твърдения, че е станал жертва на незаконно събиране на информация, довело до големи щети, включително смъртта на майка му Даяна и разпадането на неговите отношения с кралското семейство.

"Изключително събитие е, защото повечето членове на кралското семейство с години са се стремяли да нямат нищо общо със съда по простата причина, че губиш контрол над ситуацията когато си под клетва," казва Дейвид Йеланд, бивш главен редактор на таблоид.

Меган Маркъл и принц Хари

В иска се твърди, че компанията незаконно е събирала информация за принца между 1996 и 2011 г., която е била публикувана в нейните вестници, и че висши ръководители и редактори са били наясно с тази дейност. Биографът на Хари заяви също така, че бившият редактор Пиърс Морган, сега един от най-известните британски водещи и отявлен критик на принца и съпругата му Меган, е знаел за хакването.
 

Според Дейвид Йеланд подобни съдебни дела са гаранция за взаимно унищожение и никой няма да излезе победител.

 
"Принц Хари води много съдебни дела в различни моменти от живота си и за различни събития. Трудно е да не си помислиш, че използва съда, защото смята, че когато е на свидетелското място, му вярват. Това е най-убедителното интервю - да те разпитва прокурор или враждебно настроен адвокат. Така че е прав да вярва, че има голям шанс да получи това, което иска."

Принц Хари и съпругата му Меган при посещението им в град Бъркънхед, Северна Англия.

Това дело е едно от трите напълно отделни дела, но със същите твърдения за хакване на телефони, които принц Хари завежда. Другите две са срещу вестниците на News Group на Рупърт Мърдок и вестниците Mail.


"Британските медии се отнасят много враждебно към него, отчасти защото е враг. Но пък ако съдиш вестник, не може да очакваш безпристрастно отразяване. Смятам, че принц Хари е приел за своя мисия да се бори с медиите и да постигне победа срещу тях, защото ги смята за отговорни за трудното си детство, за развода на родителите му и смъртта на майка му. Той е убеден в това."

Принцеса Даяна (архивна снимка от юни 1997 г.)

Майката на Хари принцеса Даяна също съди пресгрупата Мирър през 1993, след като публикуват тайно заснети снимки как тренира във фитнес залата. Даяна печели делото и освен извинение, получава от вестника милион и двеста хиляди паунда обезщетение.


През 2012 братът и балдъзата на Хари принц Уилям и Кейт Мидълтън са заснети от папараци по време на почивката им във Франция, като Кейт е плажувала по монокини. Херцогинята завежда дело срещу френските издания, публикували снимките и съдът отсъжда в нейна полза като налага глоби на медиите.

 

 Последната висша кралска особа давала показания в съда е крал Едуард Седми, но преди да бъде коронясан, като принц на Уелс. През 19-и век той се явява два пъти на дела за измама при игра на карти и за развод, където са му отправени лъжливи обвинения, че е любовник на съпругата на британски депутат.  През 1910- синът му Джордж Пети е обвинен в двуженство от републикански вестник. Джордж не се явява лично в съда, а отрича обвиненията в писмена декларация.


В наши дни лелята на Хари принцеса Ан се признава за виновна през 2001 за шофиране с превишена скорост и й е наложена глоба. На следващата година Ан става първата осъдена британска кралска особа, след като е призната за виновна, че не е попречила на кучето си да ухапе две деца.


"Принцесата и съпругът й разхождали кучетата си в парка Уиндзор, когато бултериерът Доти се втурнала към група деца на колела и нахапала две момчета по ръцете и краката."

Принц Андрю

Чичото на Хари принц Андрю също стана сканадлано известен със съдебните си проблеми. Андрю беше съден в Съединените щати от  Вирджиния Джуфре за сексуално насилие в следствие на приятелството си с покойния финансит Джефри Епстийн - също осъден сексуален престъпник. Макар че постигна извънсъдебно споразумение и изплати обезщетение на Джуфре,  принц Андрю загуби военните си титли и кралски почести. Сега отново принцът е застрашен от съдебно преследване и разпити от ФБР след като в съобщение на Епстийн, разкрито по друго дело, се твърди, че Андрю е имал финансови отношения с него през 2011, докато принцът твърди, че е прекратил всякакъв контакт още през 2010-а.


 "Видях се с него в Ню Йорк, бях там, за да свърша няколко неща, и успяхме да се разходим в парка. Именно по време на този разговор бяхме снимани. Аз му казах, че заради случилото се, не смятам, че трябва да продължим да поддържаме контакти. По взаимно съгласие по време на разходката, решихме, че пътищата ни ще се разделят и след като напуснах Ню Йорк на следващия ден, не съм имал никакъв контакт с него повече."

Крал Хуан Карлос Първи

Бившият испански крал Хуан Карлос беше принуден да абдикира и избяга от страната заради обвинения в корупция, но преди това беше съден от любовницата си - бизнесдамата Корина цу Сайн-Витгенщайн-Сайн твърди, че монархът я е шпионирал и тормозил след края на връзката им през 2012 г. През 2020 г. тя заведе в Лондон дело за тормоз, твърдейки, че той я е притискал да върне подаръци на стойност 65 млн. евро, включително произведения на изкуството и бижута.


"Фактът, че говоря днес и разкривам неща, които можеше да останат тайна завинаги, е доказателство за огромен провал."


Хуан Карлос спечели обжалване, с което се блокира част от делото.

 
Правните проблеми на катарското кралско семейство са малко по-прагматични. То е подведено под отговорност от частната компания  "Кипко" за 70 каратов диамант, принадлежал някога на султан на Османската империя.



"Фокусът на делото е договор, с който катарското кралско семейство дава на заем диаманта "Окото на идола" на компания Кипко за срок от двайсет години. Компанията също така има право да купи бижуто, ако кралската фамилия реши да го продаде."

Заради пандемията катарските шейхове се отказват да продават диаманта.

цар Симеон Сакскобургготски

Последният цар на България Симеон Сакскобурготски спечели делото срещу страната в Съда в Страсбург заради наложения мораториум не само да се разпорежда, но и да експлоатира върнатите му имоти.  България беше осъдена да плати над милион и 640 хиляди евро за неосъществения дърводобив в над 16 000 дка рилски гори.

Кралското семейство на Лихтенщайн обаче нямаше същия успех. Съдът в Бърно отказа да му върне имотите, конфискувани от държавата Чехословакия след края на Втората световна война.


По публикацията работи: Лилия Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна