Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ повиши лихвите с нови 0,25 процентни пункта

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Европейската централна банка повиши трите си основни лихви с по 0,25 процентни пункта, съобщава институцията на сайта си. 

Така лихвата по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица - нараства до 4 сто. Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) става 3,5 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достига 4,25 на сто.

В коментар относно последното решение от ЕЦБ посочват: "Инфлацията намалява, но се очаква да остане твърде висока за твърде дълго време. Управителният съвет е решен да гарантира, че инфлацията ще се върне своевременно към своята средносрочна цел от 2 на сто. Затова днес той реши да повиши трите основни лихвени проценти на ЕЦБ с 25 базисни пункта".

Увеличението на процента днес отразява актуализираната оценка на Управителния съвет за перспективите за инфлацията, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика. 

Според макроикономическите прогнози от юни служителите на Евросистемата очакват общата инфлация да бъде средно 5,4 на сто през 2023 г., 3,0 на сто през 2024 г. и 2,2 на сто през 2025 г.

Показателите за базовия ценови натиск остават силни, макар че някои от тях показват плахи признаци на смекчаване. Служителите са ревизирали нагоре прогнозите си за инфлацията, с изключение на енергията и храните, особено за тази и следващата година, поради минали изненади във възходяща посока и последиците от стабилния пазар на труда за скоростта на дезинфлацията. Служителите леко понижиха прогнозите си за икономическия растеж за тази и следващата година. Сега очакват икономиката да нарасне с 0,9% през 2023 г., с 1,5% през 2024 г. и с 1,6% през 2025 г.

От ЕЦБ отчитат, че предходните увеличения на лихвените проценти на "се предават силно върху условията за финансиране и постепенно оказват въздействие върху цялата икономика. Разходите по заемите се увеличиха рязко, а растежът на заемите се забавя."

По-строгите условия на финансиране са основна причина, поради която се очаква инфлацията да намалее допълнително тъй като се очаква по-високите ставки да забавят търсенето, допълват в своето съобщение от Европейската централна банка.

Бъдещите решения на Управителния съвет ще гарантират, че основните лихвени проценти на ЕЦБ ще бъдат доведени до достатъчно ограничителни нива, за да се постигне своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2 на сто и ще бъдат задържани на тези нива толкова дълго, колкото е необходимо, пишат още от регулатора на сайта си.

Управителният съвет потвърждава, че от юли 2023 г. ще прекрати реинвестициите по програмата за закупуване на активи.

Управителният съвет на Европейската централна банка повишава основните си лихви за осми пореден път, след като започна през юли миналата година с увеличение от 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта), вдигайки ги за първи път от 11 години. На последвалите заседания на Управителния съвет бяха предприети нови увеличения на лихвите - със 75 базисни пункта през септември и с още 75 базисни пункта през октомври. От декември миналата година до март т.г. ЕЦБ забави темпа на покачване на лихвите, вдигайки ги с по 50 базисни пункта. Днешното решение повтаря стъпката от май, когато основните лихви се покачиха също с 0,25 на сто.

Инфлацията в еврозоната се понижи до 6,1 на сто през май, след като през октомври 2022 г. достигна пик от 10,6 на сто. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени