Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СС на ООН осъди опитите за подмяна на властта в Нигер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН осъди опитите за "противоконституционна подмяна на законно избраното правителство в африканската държава Нигер". 

Страните призоваха за незабавно освобождаване на президента Мохамед Базум и подчертаха нуждата от неговата и на семейството му защита, както и на членовете на редовното правителство. 

Междувременно от Елисейския дворец в Париж обявиха, че президентът Еманюел Макрон ще председателства среща по сигурността във връзка със ситуацията в западноафриканската държава. Макрон също настоя за освобождаването на държавния глава.   

В сряда части на президентската гвардия арестуваха Базум, а ръководителят гвардията и водач на преврата генерал Абдурахман Чиани се обяви за нов лидер на страната. В телевизионна обръщение той заяви, че смяната на властта се случила заради редица проблеми, сред които липсата на сигурност, икономческото противопоставяне и корупцията. Чиани обеща, че военната хунта ще спазва всички международни ангажименти на страната и ще зачита човешките права. 

Превратът беше осъден от Африканския съюз, западноафриканската регионална организация Ековас и Европейския съюз. Ръководителят на руската наемническа групировка Вагнер Евгений Пригожин обаче приветства случилото се като го определи като борба на народа срещу неговите колонизатори. В интервю за медия от Камерун Пригожин обяви, че групировката е готова да увеличи присъствието си в Африка и да задълбочи сътрудничеството си с държавите на континента. 

Говорителят на Белия дом Джон Кърби от своя страна заяви, че все още има възможност за дипломация от страна на африканските страни, но предупреди, че Вашингтон може да прекрати сътрудничеството си с местното правителство в Ниамей, например в сферата на сигурността. 

Досегашният президент Мохамед Базум е смятан за ключов съюзник на западните държави в борбата им с ислямистите в региона. 

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се свърза по телефона със сваления президент на Нигер и го увери, че САЩ ще работят, за да осигурят пълно възстановяване на конституционния ред в страната.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна