Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на звездите в района на Камен бряг

4
Снимка: БТА

От това лято гостите на село Камен бряг (на Северното Черноморие) могат да наблюдават звездите от модерната астрономическа обсерватория в двора на кметството. Съоръжението е с автоматизиран купол и с 360 градусов обхват, позволяващ да се проследява движението на небесните тела и различни звездни събития.

На разположение на посетителите е стационарният телескоп и камерата с висока резолюция, с която могат да снимат наблюдаваните обекти. "Дълго време се чудехме къде да инсталираме обсерваторията и накрая се спряхме на Камен бряг. Според специалистите там атмосферните условия са сравними по чистота на въздуха и ниво на светлинно замърсяване, с тези на обсерваторията в Рожен" – каза за Радио България Пенко Георгиев, директор на Историческия музей в близкия град Каварна. Според него целта е да се развива т.нар. научен туризъм, насочен към една по-специфична публика:

Пенко Георгиев
"Това не е за масовия турист, който посещава нашите обекти през деня и вечерта казва, "Хайде да видим и обсерваторията". Идеята е хората да отседнат в Камен бряг за няколко нощувки и когато вечерно време има подходящи метеорологически условия, туристите, които са с насоченост в областта на астрономията, работили са с телескопи, знаят за звездите, съзвездията и планетите, да посещават нашата обсерватория. Повечето любители не могат да си позволят закупуването на скъпа техника и са добре дошли в Камен бряг, където да използват нашето оборудване. Те могат да си правят астрономически лагери в селото и няколко дена подред да наблюдават звездни явления, да правят снимки със съпътстващата камера. Има идея за организиране на ученически посещения и лагери и т.н.", казва Пенко Георгиев.


Камен бряг заема една от най-източните точки на родното Черноморие, които посрещат първи слънчевите лъчи на новия ден. Селото е известно със зрелищните си огненочервени изгреви. Всяка година на 1 юли тук се стичат десетки хиляди туристи, за да празнуват July morning и да наблюдават едно невероятно природно явление – раждането на слънцето от морската утроба. 


В непосредствена близост се намира местността "Яйлата", където са открити доказателства, че хората тук са наблюдавали звездите от дълбока древност:

"Археологическият резерват "Яйлата" е много интересно място от природна и археологическа гледна точка – казва Георгиев. – Там има реставрирана крепост, има и скални светилища, за които има теория, че са древни астрономически обсерватории, тъй като са ориентирани по позицията на звездите преди няколко хиляди години. Така че може да се направи паралел между съвременната и древната обсерватория на "Яйлата". 


В резервата туристите могат да се запознаят с много древни култове към Залмоксис (цар, жрец и бог на тракийското племе гети) в посветените на него светилища. Това е не много известна фигура, която е полу-митична, тъй като се смята, че Залмоксис е бил и ученик на Питагор."

Астрономическата обсерватория в Камен бряг е изградена по европейски проект под наслов "Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената" с участието и на съседна Румъния. Разработени са два познавателни маршрута, включващи и посещение на Историческия музей в Каварна, който пък е създал 3D филм, монтиран в очила за виртуална реалност. "Така туристите ще видят и как са изглеждали в миналото археологическите ни обекти чрез тяхната 3D възстановка" – казва в заключение Пенко Георгиев.

Вижте още:

Снимки: БТА, БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна