Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС вдигна минималната заплата в държавните университети

Снимка: Ани Петрова

С постановление от вчера служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лева, пише в правно-информационната система на Министерския съвет.

Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. 

На 20 май 2024 г. всички държавни български университети и част от частните предупредително обявиха, че няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер - съобщиха преди дни от Съвета на ректорите. 

По-късно от правителството обявиха, че ще предоставят 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. 

От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева.

Междувременно днес стана ясно, че Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник. 

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени