Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индонезия, красота и доброта

Почетно консулство на Индонезия в...Банско - разговор с Борислав Петров:

"Когато идват да изследват енергийните места, едното е под вулкана Врач, другото - в Индонезия. Има индонезийски граждани, омъжени в Разлог и в Сандански. Индонезийските работници са сред най-търсените в различни сфери - квалифицирани масажисти, готвачи, минават през специални езикови школи. Индонезийската кухня е необятна - над 300-та общности са сътворили невероятен микс. Подправките, непривични за нас се сервират отделно. 

Това, което ме впечатли и ме накара да стана почетен консул, е техния благ нрав. Добрината на тези хора е безпределна. Националният им език бахаса е изкуствено създаден именно заради тези 300 общности. Малайзия също го ползва. Езикът е опростен, чете се и се произнася 1:1, изчистен е от падежи и родове.

Новата столица на Индонезия ще е Нусантара. Сегашната, Джакарта е над 30 милиона, но е сред най-бързо потъващите градове, към 45% е под морското ниво. Нусантара е най-големия глобален проект - плановете са първите административни услуги да започнат  в края на 2024. Очаква се проектът да приключи към 2040. Тя ще е на о-в Калимантан - част от Борнео, където са и Бруней, и Малайзия.

Там ще има енергийна независимост, столицата ще е екологична. Градът ще се вгради в съществуващата природа. Изследванията преди окончателното решение са били поне 15-20 години.

Бали не е извадка на Индонезия - това е само една малка част от нея. Девизът на Индонезия е като на ЕС: единство в многообразието."

По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна