Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Русия повиши основната лихва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В опит да спре бързото обезценяване на руската рубла централната банка на Русия повиши основната лихва с 350 базисни пункта до 12% - най-високот ниво от април 2022 г.

Банката отбелязал че инфлационният натиск се засилва. Към 7 август годишният темп на инфлация се повиши до 4,4%, докато текущите темпове на растеж на цените продължават да се увеличават. 

Стабилният растеж на вътрешното търсене, надхвърлящ капацитета за разширяване на производството, засилва основния инфлационен натиск и оказва влияние върху динамиката на обменния курс на рублата чрез повишено търсене на внос. Следователно, прехвърлянето на обезценяването на рублата върху цените набира скорост и инфлационните очаквания се повишават. Според прогнозата на Банката на Русия, предвид позицията на паричната политика, годишната инфлация ще се върне до 4% през 2024 г.

Курсът на рублата се срина, което предизвика извънредното заседание на централната банка. Вчера валутата дори за кратко премина над психологическата граница от сто рубли за долар, което е най-ниското й равнище от март миналата година.

Рублата изгуби сериозно от стойността си, след като започна руската война срещу Украйна през февруари миналата година.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна