Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоби за банките във Великобритания, ако не осигурят достъп до безплатни тегления на пари в брой

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания банките могат да бъдат глобявани, ако не осигурят свободен достъп до теглене на пари в брой за потребителите и бизнеса, потвърди Министерството на финансите.

Новата политика на министерството гласи, че безплатните тегления и депозити в брой трябва да са достъпни в рамките на една миля (1,6 км) за хората, живеещи в градските райони. В провинцията, където загрижеността е по-голяма и често се използва термина "парични пустини", допустимото максималното разстояние е три мили (4,8 км). Този ход е малко вероятно да спре затварянето на клонове и намаляването на използването на пари в брой.

Министерството на финансите уточни, че разстоянията са определени така, че да се поддържа текущото ниво на покритие на безплатен достъп до пари в брой, чрез банкомати или услуги "лице в лице". Тези ограничения могат да бъдат разширени, ако използването на пари в брой намалее в бъдеще.

Съгласно новите насоки, ако услуга като банкомат или клон бъде прекратена и е необходима заместваща услуга в района, това трябва да се направи преди затварянето. Средно повече от 50 банкови клона в Обединеното кралство са били затваряни всеки месец от 2015 година насам, показва статистиката.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна