Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благой Иванов: Надявам се да видим в нашия фестивален живот филми от Венеция

| Интервю
Благой Иванов
Снимка: Иван Русланов

80-то юбилейно издание на кинофестивала във Венеция започна и 23 филма влязоха в конкуренция за наградата. След 10 дни ще разберем кой ще е големият победител. 

Най-старият филмов фестивал в света се случва на фона на продължаващата вече месеци наред стачка на холивудските сценаристи. Това неминуемо постави отпечатък, защото откриването беше без звезди и блясък на червения килим. Италиански филм пък замести първоначално планирания за церемонията американски. Сексскандалите също ще са тема във Венеция.  

С прожекция на филма "Командирът" на италианския режисьор Едоардо Де Анджелис започна снощи (30-и август) кинофестивалът във Венеция. Сюжетът на лентата е посветен на командир на италианска подводница по време на Втората световна война. Филмът е сред 23-те продукции, включени в надпреварата за "Златен лъв", а наградата ще бъде връчена на 9-и септември. С огромен интерес се очакват премиерите на последните ленти на режисьорите Роман Полански, София Копола и Майкъл Ман

За това, че във Венеция се очакват по-малко звезди от обикновено заради стачката на Холивуд, се говори далеч преди началото на фестивала. Протестът с искане за защита на труда на сценаристите и по-добро заплащане от стрийминг платформите започна в началото на май и заради стачката някои актьори, които се присъединиха към тях месец и половина по-късно, няма да са на фестивала в Италия и лично да присъстват на премиерите на филмите си. Сред тях са Ема Стоун, Брадли Купър и Майкъл Фасбендър.  

Но не на скандалите, а на филмите поставя акцент кинокритикът Благой Иванов

"Според мен по-интересното нещо са филмите, защото стачката е по-ирелевантна, поне що се отнася за конкретния фестивал тази година. Не е толкова важно, че няма да ги има актьорите. Много важно е, че има много стабилна селекция тази година, в рамките на фестивала. ... Надявам се някои от филмите да ги видим в нашия фестивален живот. Някои със сигурност ще се появят на "Синелибри", "Киномания" и София Филм Фест". 

Публиката във Венеция ще види трилъра "Убиецът", режисиран от Дейвид Финчър, за безмилостен наемен убиец, изигран от Майкъл Фасбендер, а Брадли Купър режисира и участва в лентата „Маестро“ за композитора Ленард Бърнстейн. 

Копола ще представи "Присила", базиран на мемоарите на съпругата на Елвис Пресли и с участието на Кейли Спейни. 

Друг очакван биографичен филм е "Ферари" на Майкъл Ман, в който Адам Драйвър е в ролята на италианския автомобилен производител Енцо Ферари, Пенелопе Крус пък се превъплъщава като неговата съпруга. "Ферари" е независима продукция, която не е направена от някое от големите холивудски студия.  

Осемдесетото издание на кинофестивала във Венеция ще продължи до 9-и септември.

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени