Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще замени ли изкуствен интелект реалните актьори и реално написани сценарии

Георги Караманев
Снимка: личен архив

Вече повече от 100 дни продължава стачката на 160 хиляди актьори и сценаристи в Холивуд. Все още не се знае дали протестът няма да засегне и големи издания като Кинофестивала във Венеция. Режисьорът и председател на журито Деймън Шазел споделя, че се надява на благоприятен изход от стачката. По своята структура това, от което се ражда недоволството на актьори и сценаристи по отношение на новите технологии е свързано именно с работата на генеративен изкуствен интелект в рамките на студията, който генерира сценарии и холограмни актьори. Журналистът и програмист Георги Караманев в своята статия "Холивуд vs. изкуствения интелект" в авторския проект "Дигитални истории" отбелязва, че вече има сериал генериран изцяло от изкуствен интелект. Името му е "Nothing forever". Излъчва се 24 часа в денонощието в реално време, споделя журналистът, програмист и писател Георги Караманев:

"Всички очаквахме, че този тип технологии ще дойдат, за да ни заменят само в рутинни дейности, които не се свързват с креативност, изкуство. Ето че се събудихме изненади какви неща могат да създават алгоритмите? – Почти няма професия, която няма да бъде засегната. Голямата част от протеста е свързана с финансово договаряне на условията. Най-засегнати от промените са второстепенните актьори, участници в масовки, защото според новия предложен договор от продуцентите, те могат да бъдат заснети веднъж и оттам нататък техния образ да се добавя дигитално. Това доста улеснява заснемане и създаване на един филм."

Оказва се, че подобни случаи вече има отбелязва Георги Караманев в своята статия "Холивуд vs. изкуствения интелект" в проекта "Дигитални истории". Казусът е свързан със сериала "Наследство", където актьорът Браян Кокс споделя на един от протестите как му показали видео със сцени, които никога не е играл, а са изглеждали толкова истински: "Изкуственият интелект Браян Кокс дори имитираше животни. Никога през живота си не съм се превъплъщавал в животно", твърди актьорът.

"Тази тема вече блокира филми с милиардни бюджети и дългоочаквани продукции. Интересна е голямата картина. Подобни казуси ще виждаме във все повече професии. И в журналистиката. Въпросът е трябва ли да спираме алгоритмите? Тъй като вече се убедихме, че са доста добри в много сфери. Не сме подготвени за управлението на изкуствен интелект, още се учим, в ръцете си имаме едно оръжие, още не знаем, ако един изкуствен интелект е "сценарист", къде да му сложим границите точно. Ще става все по-ценна ролята на хората на входа и на изхода на тези процеси."

Твърди се, че и други награди ще претърпят своето отлагане, заради стачката в Холивуд – очаква се награда "Еми" за тв продукция да бъде пренасочена за онлайн излъчване през януари догодина.

Повече чуйте в разговора с Георги Караманев.


Снимка: личен архив
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!