Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачката в Холивуд през погледа на кинокритика Деян Статулов

Снимка: БГНЕС

Продължава стачката на актьорите в Холивуд, която спря производството на филмови и телевизионни предавания в най-големият център на американската киноиндустрия. Недоволството на актьори и сценаристи е свързано с липсата на гарантиране правата на актьорите с навлизането на новите технологии и намеренията за използването на изкуствен интелект за генериране на сценарий и герои от различните кино студия. Групата, която представлява студията и стриймърите – Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти (АМРТР), представи предложението си на 11-и август, като обясни как гледа на генеративните инструменти на изкуствения интелект като ChatGPT – бот, който може да генерира логически линии и идеи за сюжети за секунди. Алиансът подчерта, че използването на инструментите от сценаристите няма да саботира авторите, заплаха за авторските права и за сериозното кино, не би могло да има по мнението на кинокритика Деян Статулов:

Деян Статулов
"Това е един процес на развитие на технологията, който ще мине и ще отшуми. Аз мисля, че хората на изкуството няма да останат без професията си, заради изкуствен интелект. Казусът е доста сложен за всички творци. За първи път се сблъскваме с такава тема. Дори футуристите и специалистите не знаят докато може да се доведат нещата. В крайна сметка нещата се свеждат до идеята за Франкенщайн и до това как чудовището се изправя срещу своя създател, за това как може да се създадат граници от нас хората и дали въобще може да ги контролираме тези граници. Мисля, че най- засегнати от казуса са телевизионните сериали. Защото изкуственият интелект може да генерира сюжети, спрямо това което се подава от продуцента. Обаче за кино, няма как изкуствен интелект да замени сюжети на Тарковски, или да замени създаването на филм като "Опенхаймер", и актьорите не биха могли да бъдат заменени от генерирани от изкуствен интелект. Исканията на актьорите, които в момента стачкуват са свързани и с по- високо заплащане, по- добри условия за труд."

На среща на Алиансът с представители на компаниите "Дисни", "Нетфликс" и "Уорнър Брадърс" е предложено в договора да се забрани съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, да се смята за литературен материал. По мнението на Деян Статулов стачката ще приключи съвсем скоро и ще бъдат договорени добри условия между протестиращите и компаниите.

Повече чуйте в разговора с кинокритика Деян Статулов.

Снимки: БГНЕС, Институт за изследване на изкуствата
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!