Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Представителят на новия френски танц Франсоа Шейно гостува в България

Снимка: личен архив

Френският танцьор и хореограф Франсоа Шейно представя две премиерни представления в един ден на сцената на "Топлоцентрала". Неговият танцов соло пърформанс се нарича "Думи моi". Шейно е един от основните представители на новия френски танц, създава различно танцово преживяване, което излиза извън пределите на самото движение. А за съвременните вокалните, музикалните, хореографските и поетичните му форми на изразяване "New York Times" пише – "Той пее. Той танцува. Той създава усещане за неземно". Представлението е 35 минутно и е съчетание между концерт, танц и модно шоу, като ритуал и рецитал, твърди Франсоа Шейно:

"Това е пърформанс като мечтата на дете. Аз съм основно танцьор, но има и много песни в това представление. Движението на гласа и движението на тялото едновременно е начин различните култура да се смесят. Искам чрез танца и музиката да пренасям хората на различни локации. В моята работа съм взел доста референции от кабарето, от авангардния театър също. Мечтата за тотално изкуство присъства в моята идея. Много се вдъхновявам от движението на змията и като танцьор изследвам поведението на това животно."


Франсоа е воден от омагьосващите ритми на украинска, филипинска или сефарадска музика, си представям този многоезичен рецитал, уловен в скулптура на костюм от Ромен Брау, като криволичеща смесица от танци, песни... и алкохолни напитки, споделя още Франсоа за представлението:

"Мечтая този етюд като лек. Лек от ритуалите на западния театър, неговата фронталност, строгата му временност, отношението му към властта. Затова играем в затворено пространство, без крила или декори. Близо един до друг. Ограничен брой. Всички на едно ниво, без щрангове, без четвърта стена. Възползваме се от тази интимност, от тази близост, от това заграждение, за да се насладим на спектър от скандални действия. Може да наподобява theyyam танците в Малабар, където танцьорите в чудни, монументални костюми се преобразяват в богове и също така се доближават до мъжете и жените, събрани да ги гледат и да ги молят.

Представлението "Думи мої" на Франсоа Шейно ще се представи в Зала 1 на "Топлоцентрала" на 8 септември, от 19 и 21 часа.

Повече чуйте в разговора с Франсоа Шейно, автор на танцовата композиция и изпълнител. Преводът в ефир е на Стефани Стоева.


Снимка - личен архив, Ангелина Грозева


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени