Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция на Република Корея: Лидерът на КНДР вероятно е потеглил към Русия

Ким Чен-ун и Владимир Путин във Владивосток, архив, април 2019 г.
Снимка: БТА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун вероятно е потеглил към Русия за срещата си с президента Владимир Путин, съобщи южнокорейската информационна агенция като се позова на анонимен правителствен източник.

Ким изглежда се е качил на специалния брониран влак, с който пътува, като е много вероятно срещата да се състои още утре (вторник).

По-рано руската агенция Интерфакс съобщи, че се очаква Ким да посети Далечния изток в "идните дни". 

През 2019 Ким и Путин се срещнаха във Владивосток, но това ще е първото пътуване на севернокорейския лидер след изолацията заради ковид пандемията, продължила повече от три години. 

Посещението на Ким в Русия все още не е потвърдено официално, посочва Ройтерс. За първи път то бе оповестено от американския в. "Ню Йорк таймс", чиито източници са неназовани представители на САЩ, а южнокорейското разузнаване каза, че това е възможно. Държавните медии в Северна Корея и Русия обаче запазиха мълчание.

Кремъл обяви, че "няма какво да каже" по въпроса, макар да е планирано президентът Путин да говори тази седмица в руския пристанищен град на Тихия океан Владивосток (на 6500 км източно от Москва) на течащия Източен икономически форум, който завършва в сряда.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна