Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филми на Бинка Желязкова се показват в Лондон

Бинка Желязкова
Снимка: Архив

Три филма на Бинка Желязкова оформят ретроспективата, която ще бъде показана в културния център "Барбикан" в Лондон този месец. В рамките на Панорамата "Hidden Figures: The Films of Binka Zhelyazkova", която съвпада със 100-годишнината от рождението на режисьорката ще бъдат  представени – "Привързаният балон" (13 септември), "А бяхме млади" (17 септември), "Басейнът" (27 септември). Събитието е организирано с усилията на две млади българки, които работят и живеят в Лондон – документалистката Теодосия Добриянова и кинокритичката Савина Петкова.

Според Савина Петкова публиката, която очакват в Лондон е предимно българска, но към филмите на Бинка Желязкова има интерес и от кинокритици, преподаватели и изследователи на източноевропейското кино.

"Забелязвам, че много от формалните характеристики на филмите на Бинка Желязкова се сравняват с режисьори като Антониони и Тарковски, колкото и добри да са тези сравнения, това според мен не е достатъчно. Начинът, по който тя се вглежда в героите, начинът, по който камерата е интимна с тях и същевременно им дава свобода за дишане, тези чисто човешки неща, които минават през екрана не могат да се вместят в такива сравнения. – казва Савина Петкова – радвам се на архивната работа , която тече в момента и ми се иска ретроактивно да създадем имидж на вълната в българското кино през 60-те, каквато и да е била тя, защото тези етикети ни помагат да систематизираме историята на киното, макар и направени постфактум".

Чуйте Савина Петкова в "Артефир".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!