Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премиера на "Артър и Клер" в Нов Български университет


Университетски театър НБУ ще представи новата си премиера за сезона на 21 септември от 19 часа. Пиесата "Артър и Клер" на немския драматург Щефан Фьогел ще бъде показана за първи път на българска сцена. Сюжетът ни насочва към Артър и Клер, които се срещат случайно в един хотел в Амстердам. Всеки от тях е планирал живота си до последната минута. Съдбата обаче има други планове за тях. Постановката е в жанра на класическия театър. Ива Стоянова – режисьор на спектакъла, и актьорите Майа Тинкова и Николай Марков, се обединяват около идеята, че изкуството не е самоцел на човешката суета, а платформа да заявяваш позиция и ангажимент към света около себе си:

"Иска ми се да се замислим за темите, които остават табу, за хората, които привидно изглеждат щастливи, а всъщност крият много болки и тежки съдби в себе си, но ние често дори не се замисляме за това. Не търсех психология докато репетирахме, искаше ми се тя да излезе от биографията на персонажите, от процеса на работа, от начина, по който Майа и Николай възприемат и градят образите си с времето." - споделя Ива Стоянова.

Майа Тинкова (вляво) и Ива Стоянова
Щефан Фьогел е един от най-търсените съвременни немскоезични драматурзи. Той е популярен с това, че чрез жанра на комедията поставя сериозни социални и екзистенциални теми, които често са възприемани в обществото като табу. Майа споделя, че персонажът на Клер е доста различен от нея самата:

"Ние сме независими артисти, за които театърът е възможност да говорим за нещата открито и честно. Изборът ни на текст не е случаен. "Артър и Клер" е трагикомедия, която засяга сериозни и в същото време пренебрегвани в нашето общество въпроси. Благодарим на департамент "Театър" и на Университетски театър НБУ, че повярваха в нас и ни подкрепиха!" – споделя Майа Тинкова, която е актриса и продуцент на проекта.

Сценография, костюми и осветление са на Юлияна Войкова-Найман. Композитор е Добромир Кисьов. Преводът е на Владко Мурдаров

Повече чуйте в разговора на Ангелина Грозева с режисьорката Ива Стоянова и актрисата Майа Тинкова.


По публикацията работи: Росица Михова

Най-четени