Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Театър "Отражение" с турне в България

Създаденият от българската общност в Канада театър ще представи на публиката спектаклите "Вавилонци" и "Не е за телефон"

Театър "Отражение" започна турне в страната, с което ще припомни на зрителите, че човек не бива да се взема прекалено на сериозно. Основаният през 2018 година от българската общност в Торонто, Канада, театър ще зарадва публиката с две различни в структурно отношение, но еднакво философски насочени комедии – "Вавилонци" по истории на Станислав Стратиев, режисирани от Росица Обрешкова, и моноспектакъла на Веселин Монев "Не е за телефон" с автор и режисьор Елин Рахнев.

Новият театрален сезон на "Отражение" беше открит на 17 септември в зала "Зора" в Сливен. След това, в рамките на седем дни, българската трупа от Торонто се качи на сцената на още няколко родни театъра – в София, Пловдив и Тополовград. Като на 21 септември и Народният театър ще посрещне "Отражение" на сцената "Апостол Карамитев", а билетите вече са разпродадени.


"В спектакъла "Вавилонци" има много хумор, сатира и абсурдни истории. Истории, които разказват за българина - практичния, построил музей на мотиката, но и за българина, който е голям философ", каза в "Артефир" актрисата от трупата на театър "Отражение" Мария Н. Ангелова. - "Виждаме българина, който иска да покаже, че е част от Европа, от света, (…) но в същото време виждаме и как все нещо не му достига, все нещо не му е наред. Даже и историята не му наред, и биографията не му е наред."

Мария Н. Ангелова смята, че всеки от нас носи вавилонското в себе си, но въпреки това трябва да го надскочи и да прояви разбиране към другия, към езика му и същността му. С този спектакъл, базиран на историите от сборника "Вавилонска хроника" на Стратиев, в чийто център е отношението към живота на Паскал и неговите съселяни от малко селце в Северозападна България, зрителят може да си припомним какво отношение трябва да има към живота и индивидуалния си път в него, а именно – да не се приема прекалено сериозно и да не спира да се смее на абсурдността и трудностите, които го спохождат.

Другата постановка, която театър "Отражение" ще представи на родна сцена – моноспектакълът на Веселин Монев "Не е за телефон", също засяга безграничността на човешката изобретателност в игрите му с истината. Тя служи като намигване за всеки, който е позабравил, че винаги, когато лъже другите, той преди всичко лъже себе си.

Веселин Монев ще играе "Не е за телефон" на камерна сцена в театър "Сълза и смях" и в рамките на театралния фестивал "Велко Кънев" в Тополовград.

Създаденият от българската ни общност в Торонто театър си поставя за задача да съхранява във времето българския език и традициите ни извън границите на страната. А Мария Н. Ангелова разказва за това колко по-лесно е да осъзнаеш стойността на всичко българско и особено на езика и културата ни, когато си далеч от родината и играеш на театралната сцена.

Чуйте я в звуковия файл.

Снимки - Народният театър, ФС на театър "Отражение"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени