Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Плейбек театър с историите на украински бежанци

Снимка: storycatchers.org

Проектът на "Сторикечърс" за "Прелетни птици" – социален плейбек театър, насочен към украински бежанци, бягащи от войната, ще бъде представен на 26-и септември (вторник) в Топлоцентрала. Целта е да се създаде възможност за активна интеракция между бежанците, защитена среда за тях, в която да общуват, споделят и да се подпомагат чрез изкуство и креативни процеси. Това се случва с помощта на плейбек театъра, който като форма е подходящ начин за генериране на подкрепа, споделят актрисата Виолина Василева-Александрова и с Теодора Николова от Международна организация по миграцията:

"Това е един едногодишен проект, който започна на софийска сцена. Направихме представления специално за деца, в различни точки на България, където имаше украинци – Варна, Пловдив, Перник, Слънчев бряг и имаме четири представления. Историите са тъжни, драматични, човешки, излизат от сърцата им. А споделянето ни свързва, защото всеки има някакви загуби в живота си", споделя Виолина Василева-Александрова.

Теодора Николова и Виолина Василева-Александрова
"Плейбек театърът е прекрасен инструмент за преработка на психологичната травма. Помага да се усети подкрепа и любов, да се отвори разговор за най-наболели теми. Имаше и много ведри истории, пълни с надежда", споделя Теодора Николова от Международна организация по миграцията.

"Сторикечърс" има опит и с работа с бежанци от Сирия и Афганистан.

Повече чуйте в разговора с актрисата Виолина Василева-Александрова и с Теодора Николова от Международна организация по миграцията.

Снимки - storycatchers.org, Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.