Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Международен поетичен фестивал "Софийските метафори" за пети път

Поети, преводачи и културни мениджъри от няколко европейски страни и от България ще се срещнат в София, за да се очароват, замислят и вдъхновят. В рамките на два дена участниците в Международния поетичен фестивал "Софийските метафори" ще проведат поетичен пленер, ще напишат, преведат и прочетат пред софийската публика стихотворения, посветени на нашия град. Ще имат възможност да дискутират бъдещи творчески сътрудничества. 

Целта на този фестивал е да популяризира зад граница културното наследство и многоликост на столицата ни, да насърчи връзките и взаимоотношенията между българската и европейската култура и изкуство, да допринесе за обогатяване и разнообразяване на софийския културния живот.

Събитието ще се състои на 23 и 24 септември. Официалното откриване на "Софийските метафори" е на 23 септември на площад "Св. Неделя", а след това поетите ще посетят три локации в града. В рамките на 30 минути те имат задачата да напишат стихотворение, посветено на съответното място. Поетичните точки са църквата "Св. Неделя", паметникът на Алеко Константинов и Националният дворец на културата (НДК). По-късно ще има международно поетично четене в Чешкия културен институт.

Във фестивала участват поетите: Гости: Моника Мещерхази (Унгария), Кристина Кочан (Словения), Флорина Захария (Румъния), Чаала Мекнуз (Турция), Фахредин Шеху (Косово); Български: Петър Чухов, Иваша Христова, Александър Арнаудов, Анастасия Стоева, Стефан Иванов, Калоян Христов, Лидия Гълъбова, Борислав Стоянов, Людмила Миндова, Иван Христов, Ученици от Частна немска езикова гимназия "Ерих Кестнер" - София.

Теодора Станкова, директор на Международния поетичен фестивал "Софийските метафори", разказва:

"Обещавам на столичани и гостите през следващия уикенд София отново да празнува. Тогава ще изпълним улиците на града с думи, с поезия, с образи и с повече положителен смисъл. 5 години вече "Софийските метафори" – това мисля, че вече е заявка за присъствие в Културния календар на Столична община. Благодаря на всички наши партньори, които през годините застават зад нас."

На 24-ти септември от 18.00 часа на пл. "Славейков" е заключителна фестивална вечер, на която поетите ще представят пред широката софийската публика творбите, създадени по време на поетичния пленер "Софийските метафори", както на родния си език, така и в превод на български. Снимки, направени по време на пленера, ще бъдат прожектирани по време на четенето. Официално закриване на фестивала.

Всички събития са със свободен вход.

Фестивалът се организира от екипа на фондация „Софийските метафори“. С подкрепата на програма „Култура” към Столична община, Чешки център - София, Унгарски културен институт - София, Столична библиотека и Частна немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“ - София.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Международен поетичен фестивал "Софийските метафори" 

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени