Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Яна Букова в галерия "Прегърни ме"

Белослава Димитрова и Яна Букова
Снимка: ФС на Белослава Димитрова

Поредицата "Прочити" на галерия "Прегърни ме" с водеща Белослава Димитрова ни срещна отново с интересен творец – Яна Букова. "Да срещнеш Яна Букова човешки и литературно е интензивно изживяване и едновременно с това предизвикателство, може би защото тя е един от най-енигматичните съвременни български автори", пише Белослава Димитрова в поканата за вечерта, посветена на известната писателка, поетеса, преводачка.

Атмосферата на разговора беше достатъчно уютна и предразполагаща, така че Яна Букова разказа не само за интересните моменти от творческия си път, но и сподели неща от кухнята на писането си, принципите, които следва и стремежите си.

Стана дума за романа ѝ "Пътуване по посока на сянката", за рецепцията му, за идеите, заложени в него, както и за поезията ѝ, която озадачава някои читатели, свикнали на наредените лековато думи от повечето съвременни български поети, а други пък откриват нейната дълбочина. В блога си Иван П. Петров пише за стихосбирката ѝ "Записки на жената призрак", че "пронизващо гледа в читателя си, очаквайки неговото волево усилие, неговата намеса, за да си изгради вход към света на книгата."

Несъмнено Яна Букова е творец, който владее до съвършенство думите във всеки жанр, а и в превода.

Чуйте репортаж от вечерта, посветена на Яна Букова, водена от Белослава Димитрова

Програма "Четвъртък в Галерията – втори сезон" е реализиран с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант" – 2022 г.
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени