Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фестивалът "Пиеро 2023" посреща артисти от десет държави

Фестивалът се открива с премиера на "Честен кръст", спектакъл на Старозагорския държавен куклен театър
Снимка: @iptfpierrot

От 23 до 29 септември Стара Загора е домакин на традиционния Международен кукленотеатрален фестивал за възрастни "Пиеро".

"Нашият фестивал е този, който изследва, грижи се и го интересува как се развива кукленото изкуство за възрастни. И аз съм горд с това, че фестивалът ни е уникален не само за България – и в Европа има максимум един или два подобни форума", каза в "Артефир" Дарин Петков, основател на "Пиеро" и директор на Държавния куклен театър в Стара Загора.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

13-ото издание на фестивала ще бъде открито от 19 часа с премиера на "Честен кръст" от Робърт Аскинс – спектакъл за възрастни на Старозагорския държавен куклен театър, с режисьор Цвети Пеняшки.

Фестивалът "Пиеро" има състезателен характер. В конкурсната програма тази година участват 15 спектакъла от България, Италия, Испания, Полша, Сърбия, Норвегия, Чехия, Турция, Израел и Гърция.

Най-добрите постижения в отделните категории и носителя на голямата награда – бронзовата статуетка "Пиеро" на скулптора Емил Иванов, ще бъдат определени от международно жури с председател театроведа д-р Ина Божидарова и членове Ката Чато (Унгария), Катарина Кокутар (Словения), Силва Бъчварова и Николай Иванов-ОМ.

Международният кукленотеатрален фестивал за възрастни "Пиеро" е създаден през 2000 година и се провежда на всеки две години. Организатори са Държавният куклен театър в Стара Загора и Сдружението с нестопанска цел "Пиеро", с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Стара Загора и Националния фонд "Култура".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени