Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Снимка: Франческо Фратини

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният нестихващ интерес към легендите и приказните истории за това мистично място. Когато баща ѝ, комисар Филип Дорсел разбира, че животът на дъщеря му е застрашен, също се отправя към красивия гръцки полуостров:

"Историята е любопитна и оригинална. Чел съм винаги писатели като Дан Браун, Джон Гришам и те са ми повлияли. Бях на почивка 2017-а година в Гърция, Урануполи, последния град, преди планината Атон и съм свикнал винаги да си нося четири – пет книги за четене. Обаче разбрах, че съм си ги забравил книгите, което щеше да съсипе моята почивка. На следващия ден си направихме разходка с моето семейство и видяхме манастирите на Атон отвън, които изглеждат наистина внушително. След круиза, си купих писалка и тетрадка и започнах да пиша. Тогава бях прочел "Името на розата" на Умберто Еко и това също ми повлия."

Франческо Фратини и Мария Маркова
Филип Дорсел трябва да използва всички умения, които е натрупал като следовател от Отдела по антитероризъм на френската полиция, за да я защити. Защото зад великолепието и привидния покой на Атон се крие мрачна тайна – смъртоносен вирус, който заплашва да вземе хиляди невинни жертви. Вихрената надпревара с времето преминава през Франция, Гърция, България и Англия и с всеки следващ час съдбата на човечеството става все по-несигурна. Това гласи анотацията на книгата.

Основният антагонист в книгата е Димитрий Каваленко – Миша. Друг централен персонаж в книгата е Изабел, това е името и на дъщерята на Франческо и образът донякъде е вдъхновен от дъщерята на автора. Интересен е образът и на професор. Беляев, с него завършва и книгата. "Атон" излиза за първи път през 2018 година, и проблематиката, която разглежда наподобява и Ковид кризата, през която преминахме, а Франческо Фратини вярва, че литературните творби донякъде имат способността да ни предупреждават за реални събития в живота ни.

Повече чуйте в разговора с италианския автор Франческо Фратини за книгата "Атон" и Мария Маркова, като преводач.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени