Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Дорина Асенова: Доста хора ги е страх от проф. Любомир Спасов

"За някои законите в България не важат"

| Интервю
Доц. Дорина Асенова
Снимка: Ани Петрова

Напрежението в Медицинския факултет на СУ не спада. Административният съд в София отхвърли жалбата срещу избора на проф. Любомир Спасов за декан. Той беше обжалван от доц. Дорина Асенова, която заемаше този пост и беше основен конкурент на професора. 

"Проф. Любомир Спасов стана декан с манипулация на Общото събрание - по незаконен и нелицеприятен начин, особено за преподавателите, които са и лекари. Оказа се, че всеки един преподавател - лекар няма право да бъде избиран на ръководна длъжност, има право само да гласува", обясни доц. Асенова пред БНР.  

Оказа се също, че договорът, на който той е назначен към СУ, също не е законен по този параграф, отбеляза още тя в предаването "12+3". 

"За някои хора законите в България не важат"

Софийският университет не е излязъл с официално становище по казуса на Медицинския факултет, обясни доц. Асенова.

"Моята надежда е контролната комисия на СУ да излезе със сериозно решение".

Тя обясни, че не са дискутирани обвиненията към проф. Спасов в незаконни трансплантации и наличието на луксозен апартамент в болница "Лозенец". 

"Нещата бяха решени предварително. Сценарият беше направен. В България има доста случаи, в които даден човек не е с най-чистото минало, но това не му пречи да се развива".  

Тя си обяснява случващото се със страха от проф. Спасов. 

"23 години той беше несменяем директор на болницата, 12 години беше декан на Медицинския факултет. Доста хора продължава да ги е страх от него. Тая надежда, че ще успеем този път да направим нещо. Не съм сама. Има колеги, които са готови да се борят за справедливост".

Цялото интервю на Снежана Иванова с доц. Дорина Асенова може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.