Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"България се превръща в една прахосническа държава"

Николай Василев: Който и да управлява, урежда своите фирми

Василев е разочарован е от предложението за въвеждане на данък от 15% печалба за големите компании

| Интервю
Николай Василев
Снимка: Ани Петрова

Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката, обясни пред БНР, че в една сложна не-коалиция е по-добре управляващата партия да обсъжда екстравагантните идеи за промени в данъчните закони с коалиционните си партньори и тогава да ги предлага. 

"Сега вътрешните противоречия ще бъдат по-големи".

Василев е най-разочарован е от предложението за въвеждане на данък от 15% печалба за големите компании. 

"Това се появи за първи път, когато Асен Василев беше служебен министър през 2021 година. Тогава без никакво обсъждане едно служебно правителство е поело ангажимент към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, че България ще въведе 15% данък. Но не го съобщи в държавата и ние го научихме случайно от международната преса. След това нищо не се коментира по този въпрос. Това ми изглежда като демонтаж на отличната данъчна система, която работи в България от толкова време". 

Бившият министър подкрепя връщането на ДДС ставката от 20%. 

"Няма нужда от диференцирани данъчни ставки. Винаги когато политиците направят някакво изключение или някаква глупост, после цял живот се занимаваме с нея". 

Има доста анализи, че тази година ще имаме трудности да изпълним дори 3% дефицит, обясни още той в предаването "Нещо повече".

"България трябваше да има излишъци, а не дефицити през 2019, 2020, 2021, 2022 и 2023 година". 

В бюджета за следващата година Василев би предложил промяна на политиката, водена през последните 3 години. 

"За мен бюджетните разходи са прекалено големи – и в абсолютна стойност, и като процент от БВП. България от една дисциплинирана държава се превръща в една прахосническа държава. Аз съм и против бюджетния дефицит. Ако зависеше от мен, щях да предложа бюджет с излишък. Управляват ни хора, които са леви популисти. Нашите деца ще наследят един колосален държавен дълг". 

Той коментира напрежението между ГЕРБ и ПП-ДБ относно разпределението на 3,4 млрд. лева за проекти в енергетиката по ПВУ.

"Голямо е подозрението между политическите сили, че става дума основно за уреждане на свои фирми. Който и да управлява, урежда своите фирми". 

Цялото интервю на Илия Вълков с Николай Василев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.