Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Маргарита Младенова: Не очаквам чудо, което да промени в съзнанието политиците мястото на културата

"Бюджетът за култура за 2024 г. трябва да бъде поне 1% от БВП"

| Интервю
Маргарита Младенова
Снимка: БГНЕС

Не очаквам да стане чудо в съзнанието на политиците, за да се промени виждането им за мястото на културата на местно и национално нивоказа пред БНР проф. Маргарита Младенова, съосновател на Театрална работилница "Сфумато". 

"Други са им грижите, друго ги занимава. ... Всички знаем на колко окаяно ниво е състоянието на културата на отделния българин. Ако сега, при тези кризи, които някак си станаха правило и започнахме да свикваме с тях, а не трябва, не си дадем сметка, че мисленето на българина през образованието и културата трябва да бъде коренно променено, ние нямаме никакво бъдеще!".

Културата не е симулативна дейност, подчерта тя и коментира:

"Проблемът не е само до пари, а до мислене на хората, от които зависи културата, но и до мислене на самите съсловия. Все повече това става занаят, една от професиите, с която да си вадиш хляба. Моментът на кауза изчезва, не казвам, че го няма. ... На младите колеги им говорим и ги водим към това да осъзнават отговорността, която поемат с избора на тези професии. Отговорността пред смисъла на театъра, на актьорската професия, на спектакъла, на създаването на култура. Отговорността пред големите текстове".

По думите ѝ никой няма да се стресне, ако тетрите спрат да работят за седмица в знак на протест. 

Според проф. Маргарита Младенова бюджетът за култура за 2024 г. трябва да бъде поне 1% от БВП.

Около 20 живи проекта, ателиета и много нови неща - такъв сезон в Театрална работилница "Сфумато" обеща проф. Младенова:

"Влизаме в един много тежък сезон - амбициозен, отговорен. Влизаме концентрирани и мобилизирани да издържим в битка с всичко, което пречи. ... Да продължиш да вярваш в смисъла на живия театър, сред едно неглижиране на мястото на културата и изкуството в национален мащаб и дори може би в световен, е въпрос на вътрешна издръжливост. Това е, което ни предстои", заяви тя пред БНР.

"Сфумато" вече е европейски център за театрално новаторство, подчерта проф. Младенова и уточни:

"След 7-годишни процедурни перипетии проектът "Пристройката" е съгласуван, узаконен, предстои получаване на виза за проектиране, за да може в Министерството на културата да се възложи изпълнението на проекта и да се пристъпи към неговата реализация. Срокът, който си поставяме за това, е година и половина".

Интервюто на Илия Вълков с проф. Маргарита Младенова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени