Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бюро "Творческа Европа - МЕДИА" на 20 години

Бюрото отбеляза юбилея си в рамките на 41-вия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" 2023

Камен Балкански
Снимка: Елица Матеева

Два са големите победители на "Златна роза" 2023. Наградата за най-добър пълнометражен филм на 41-вото издание на най-стария и единствен по рода си фестивал за българско игрално кино си делят "Уроците на Блага" на Стефан Командарев и "Диада" на Яна Титова. Първият взе общо седем награди, а вторият – четири. 

Филмите са реализирани с подкрепата както на Националния филмов център, така и с тази на програма "Творческа Европа - МЕДИА". Бюрото навърши 20 години от основаването си, а юбилея отбеляза именно в рамките на фестивала. Представи също така и българските резултати от последните две години и новите си конкурси.


"През тези 20 години свършихме немалко работа, и то защото е работа, която е свързана с продуцентите, с дистрибуторите, с всички, които участват активно в  аудиовизуалната индустрия. Тъй като програмата е насочена към играчите в тази индустрия, към хората, които професионално са обвързали своя път с киното, нашата работата помогна на всички тях да получат финансова подкрепа, а и подкрепа, която няма съизмеримост с финансови показатели – видимост по фестивалите, контакти, качество на това, което сме подкрепили като проекти и филми. Въобще програма се превърна в един етикет за качество. Струва ми се и смея да мисля, че бюрото е помогнало на нашата филмова индустрия и на тези, които правят кино в България, отворило е вратите към европейското финансиране и към европейското семейство на МЕДИА", каза ръководителят на "Творческа Европа - МЕДИА" у нас Камен Балкански.


Филмовите проекти, които бюрото на програмата подкрепя, трябва да бъдат продаваеми в европейски и световен мащаб. Потенциал за развитие имат тези от тях, които не са твърде локални, а имат възможност да достигнат до нуждата видимост и да създадат контакти извън рамките на страната.

Третият филм, подкрепен от програма "Творческа Европа - МЕДИА", който беше част от 41-вата "Златна роза", е "Васил". Иван Бърнев спечели наградата за най-добра мъжка роля именно за играта си във филма на Авелина Прат, който е копродукция между България и Испания.

Повече за възможностите, които бюрото на програма "Творческа Европа - МЕДИА" предлага, чуйте от Камен Балкански в звуковия файл.

Сред победителите на тазгодишния фестивал на българския игрален филм е и "Добрият шофьор" на Тонислав Христов. Той взе наградата за дебют и приза на младежкото жури, а Герасим Георгиев - Геро беше отличен с диплом за специални постижения за ролята си както в този филм, така и в "Уроците на Блага". Със специален диплом беше отличен и проф. Георги Дюлгеров. Наградата за най-добър късометражен филм взе "Тихо в снега", а специалният диплом в тази категория беше връчен на Венцислав Сариев за филма му "13 август". За първи път беше дадена и "Златна роза" за сериал – "Есента на демона" с продуцент Евтим Милошев.

Целия списък с наградените можете да откриете на сайта на фестивала.

Снимки - Елица Матеева

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени