Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Скулпторът Крум Дамянов, който промени представата за паметник

Талант, традиция, модерност, класика, фигуралност, портрет в изложбата "Скулптура и процес"

7
Фигурален портрет на Галин Малакчиев - мултипликации
Снимка: Ани Маринова

В Художествената галерия в град Кюстендил, сред картините на Владимир Димитров-Майстора, до 30 септември можете да разгледате впечатляващата мащабна изложба на академик Крум Дамянов. 

Акад. Крум Дамянов и Милена Лекова"Скулптура и процес" представя творчеството на големия български скулптор в неговата цялост, времеви диапазон и проблематика – монументална и кавалетна скулптура, негови картини, ранни портрети, дори щастливото хрумване ателието на твореца да бъде пренесено в реални размери в недовършената част на галерията. Там, сред гипсови клинови калъпи, проби от работния процес, декоративни орнаменти, различни инструменти и пособия, е експониран дори столът на Крум Дамянов. Пренесена е и атмосферата от двора пред ателието на скулптора.

Финисажът на изложбата "Скулптура и процес", нейното последно медийно представяне, се състоя в ефира на програма "Христо Ботев“, в предаването за култура, коментар и анализ – "Какво се случва“. 

Доц. Валентин Господинов и проф. Емил ПоповГости в импровизираното радиостудио в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора“ в град Кюстендил бяха акад. Крум Дамянов, директорът на галерията доц. Валентин Господинов, скулпторът проф. Емил Попов, гл. ас. Борислав Алексиев. По телефона се включи проф. Валентин Старчев, другото голямо име в българската монументална скулптура.

Цялото предаване "Финисаж в ефира", посветено на изложбата "Скулптура и процес“ на акад. Крум Дамянов, директно от Художествената галерия в град Кюстендил, можете да чуете в звуковия файл.

Акцентите в предаването са предизвикателството да представиш автор като Крум Дамянов и монументална скулптура в пространството на първата българска сграда, строена специално за галерия; кое е най-специфичното за твореца Крум Дамянов; през какви процесии трудности е преминавала монументалната скулптура в България; за тишината в българската култура днес; за учителите и приятелите творци – големия български скулптор Любомир Далчев и скулптора Галин Малакчиев; за плеядата талантливи творци, за вдъхновението и творческия процес.


Снимки – БНР, ХГ "Владимир Димитров - Майстора
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия

Най-четени