Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Зинаида Златанова: Протестиращите енергетици са напълно прави в гнева си

"Когато няма поет твърд ангажимент, датата може да бъде удължена, но може да бъде и съкратена", предупреди тя

| Интервю
Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

Протестиращите енергетици и миньори са напълно прави в гнева си, каза пред БНР Зинаида Златанова, дългогодишен ръководител на представителството на ЕК в България и бивш вицепремиер по европейските въпроси.

"Към тази ситуация вървим в последните 10 години. Необходимостта от енергиен преход, необходимостта от постепенно прекратяване на използването на въглищата в енергетиката – това е една политика, която активно се провежда в ЕС от поне 10 години. А за нея се знае от поне 15 години. За мен тук въпросът не е дали ще се случи това, а кога и как ще се случи. Хората са напълно прави в гнева си, защото те са единствено и само потърпевши. От тях не зависи да взимат тези решения. Тези, които е трябвало още преди 7 години да подготвят страната за този преход, за съжаление не са го свършили", коментира тя.

В интервю за предаването "Хоризонт за вас" Златанова подчерта, че разбира както гнева на гражданите, така и липсата на време, в която е изпаднало правителството:

"Да обясниш последните 7-8 години за 2 дни е много трудно. Разбирам затруднението, в което са изпаднали. Разбирам, че това не е само и единствено по тяхна вина, но за съжаление от такива ситуации изходът е много труден".

Тя потвърди, че може да бъде загубено огромно финансиране, ако не бъдат предоставени тези планове.

"Изключително късното започване на обсъждането на тази политика доведе до логичен край, който е тук, където се намираме в момента".

Според нея в последната година – две е могло да се поиска техническа помощ от европейските институции, за да се направят тези планове.

Зинаида Златанова отбеляза още, че България е единствената държава в ЕС, която все още не е определила крайната си дата за прекратяване на използването на въглища в енергетиката. Тя предупреди:

"Когато няма поет твърд ангажимент, тази дата може да бъде удължена, но може да бъде и съкратена. Това е моето притеснение, ако се продължи да се протака. Освен загубата на парите, може да се изпусне и сегашната що годе договорена дата".

Златанова коментира и исканата отсрочка за внасяне на плановете:

"Ако тази отсрочка вече не е поискана към досегашния час, то по-логичният и правилен ход е да бъдат внесени плановете с цялата условност и цялата отговорност, която правителството взима върху плещите си да ги комуникира постфактум с обществеността. Но така носи много по-малък риск да загубим финансирането".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.