Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Концерти на тъмно: "Unseen scene"

Снимка: личен архив

Unseen Scene е проект, който представя музиката на тъмно, за да ангажираме други свои сетива. Проектът не е предназначен специално за незрящи. Идеята е да преобръща представите за социално ангажирани изкуства. Платформата преплита различни форми на изразяване и тяхното взаимодействие на една невидима сцена. Оставяме предразсъдъците си на прага и се гмуркаме в сенките, за да променим гледната и осезаемата си точка, разказват певицата Деси Андонова и организаторката Калина Павлова.

"Този албум има много стойност и е като един терапевтичен процес. Калина много ми помогна. Това преживяване, нямам търпение да го усетя аз самата, и да разбера как хората ще го приемат. Това е една много чиста и съкровена връзка с музиката." – споделя Деси Андонова.

Публиката влиза в залата, а преходът е плавен и се случва с помощта на екип от водачи от Съюза на слепите в България, които се грижат да се настроят сетивата и хората да се потопят в уюта на залата. Нужно е да оставим всички мобилни и светещи устройства, преди да влезем, за да се откъснем напълно от външния свят и да се оставим единствено на въздействието на мелодията.

Калина Павлова и Деси Андонова
"Целта е музиката да ни води и артиста да има свободата да бъде музиката си. Публиката е седяща. Препоръчваме да се отпусне всеки и да се остави музиката да го води навътре към самия себе си." – споделя Калина Павлова.

Концертите на тъмно ще бъдат проведени на 1 и 2 октомври, като ще представят нежните вокали на YAИA (Яна Янчева), която ни омагьосва с песните от последния си албум Under My Skin, както и с някои от по-старите си парчета. Следващата вечер принадлежи на Деси Андонова и нейното алтер его Sila Sol, която ще изпълни за пръв път на живо новия си албум Rules of Love, вдъхновен от 40 правила на любовта на Шамс Тебрис.

Повече чуйте в разговора с Калина Павлова и Деси Андонова.

Снимки - Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.