Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълнуващи късометражни филми от Международния фестивал за анимационно кино Анеси - WTF

На Международния ден на анимацията 28 октомври имаме възможността да видим едни от най-вълнуващите и изтрещели късометражни филми от Международния фестивал за анимационно кино Анеси, Франция, програмата, наречена WTF (What The Fuck). WTF се състои от 13 късометражни анимационни филма от цял свят, старателно подбрани в една провокативна програма – нова, зрелищна и шокираща.

Аниматорката Весела Данчева, създател на "Compote Collective", организира гостуването на тези 13 филма в България. Осигурено е присъствието на създателите на WTF и селекционери Себастиан Сперер и Гала Фрекон.

"Тази година имах шанса да бъда през юни на този фестивал във Франция. Много се впечатлих от тази програма – едни по-новаторски, по-крещящи филми. Това е модел в Анеси може би от 5 години. Тази програма не е състезателна. WTF от 5 години е една от най-очакваните и култови селекции. Филмите ще бъдат представени от техните селекционери. 

Все по-голяма е тенденцията анимационни филми за по-възрастна аудитория да стават все по-популярни. В авторските анимации това никога не е поставяно под въпрос – много от техните филми са на сериозни теми за възрастна публика. 

Анимационното съдържание е все по-разпространено – в телефончетата и в интернет. Това ни дава усещането, че познаваме анимацията, но това не е съвсем така. За мен артистичната и качествената анимация са независимите авторски филми предимно и те не са лесно достъпни – има ги в интернет, но трябва да ги потърсиш специално."

Програмата е 18+ / филмите са с английски субтитри.

28 октомври, Дом на киното – 18.30 ч. пълнометражният филм "Преходът", от 20.30 ч. – курираната кратка програма от Анеси.

Прожекцията е част от инициативата Sofia Animation Lab и се осъществява чрез финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – Compote Collective

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени