Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ запази лихвите непроменени след десет поредни повишения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка реши да запази основните си лихви непроменени след десет поредни повишения през предходните 15 месеца, отразявайки по-предпазливата позиция на "изчакване" сред централните банкери, повлияна от постепенното отслабване на ценовия натиск и опасенията за предстояща рецесия в еврозоната.

На днешното си редовно заседание ЕЦБ остави лихвения процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение на нива съответно от 4,5%, от 4,75% и 4,00%.

"Въз основа на текущата си оценка Управителният съвет на ЕЦБ счита, че основните лихвени проценти са на нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат значително за достигане на целевото инфлационно ниво от 2 на сто. Бъдещите решения ще гарантират, че основните лихвени проценти ще да бъдат определени на достатъчно рестриктивни нива толкова дълго, колкото е необходимо и ще се основават на това как се развиват инфлационните перспективи, базовата инфлация и трансмисионната политика", отбеляза централната банка.

ЕЦБ добави, че очаква инфлацията да остане "твърде висока за прекалено дълго време, а вътрешният ценови натиск да остане силен", въпреки че инфлацията "е спаднала значително през септември".

С оглед на изненадващия скок на цените ЕЦБ прекара повече от година в повишаване на лихвите и преустановяване на мерките за стимулиране, като масивни покупки на облигации и евтино финансиране за банките, прилагани през десетилетие на бавна инфлация.

Това рязко затягане на паричната и лихвена политиката обаче оставя своя отпечатък върху икономиката, като данните по-рано тази седмица показаха слабо кредитиране и икономическа активност.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна