Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всички са на мнение, че режимът в Кремъл ще свърши"

Теодора Гатева разказва за живота и идеите на руските опозиционери, живеещи зад граница

"Нещата не започват с началото на войната на Русия в Украйна"

| Интервю
Теодора Гатева
Снимка: Ирина Недева

Какъв е животът и идеите на руските опозиционери, живеещи зад граница? Отговор на този въпрос дава филмът на Теодора Гатева от поредицата “В кадър”, който ще бъде излъчен в петък (3 ноември) от 22.00 часа по БНТ.

"Освен да са в затвора, пред руските опозиционери има още две възможности – едната е да останат в Русия, но да замълчат, а другата – да напуснат страната си"

Тези, с които Гатева разговаря, са избрали да напуснат страната си, но да продължат да работят за каузата си. Намира ги във Вилнюс.

"Нещата не започват с началото на войната на Русия в Украйна. Голяма вълна на протести имаше през 2012 година. През 2017 и 2018 година – също. Създава се впечатление, че хората, които остават в Русия, са все съгласни и все за Путин. Това обаче съвсем не е така".

Кампания  се води не само срещу известни журналисти и обществени фигури, разказа още тя в предаването "Хоризонт до обед".

Руската опозиция се събира и разговоря, въпреки че няма механизми за въздействие. Наблюденията й са, че около 1 милион души са напуснали Русия след сблъсък със системата, обясни Гатева.

В Литва те са добре дошли. Там достъпът до руската опозиция е бил лесен, обясни още Теодора Гатева.

"Всички са на мнение, че режимът в Кремъл ще свърши, но не се наемат да прогнозират как и какво ще има след Путин. Не изключват и някакъв тип разединение"

Цялото интервю на Ирина Недева с Теодора Гатева може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна