Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Блажени са блажените" на Ясмина Реза с премиера в Театър 199

Снимка: Симон Варсано

"Блажени са обичаните и обичащите, както и онези, които могат без любов. Блажени са блажените."

Хорхе Луис Борхес

"Блажени са блажените" е премиерното заглавие в афиша на Театър 199 "Валентин Стойчев". Постановката и драматизацията по едноименния роман на Ясмина Реза са на Весела Василева, която е работила по превода на Валентин Маринов - Пело. На него е посветен този спектакъл.

"Романът е изключително интересен, много забавен, с характерното черно чувство за хумор на Ясмина Реза, изключително поддаващ се на драматургия, на драматизиране. И въпреки това много труден, защото все пак това е проза, и то изключително фина проза", сподели в "Артефир" режисьорката Весела Василева.

В представлението участват актьорите Светлана Янчева, Жорета Николова, Свежен Младенов, Христо Гърбов, Мак Маринов, които се превъплъщават в 12 различни образа от общо 18-те персонажи на романа.

"Те са комично-трагични и са в процес на осъзнаване, че животът е такъв – комично-трагичен. Ние непрекъснато пулсираме между комизъм и трагизъм, понякога са абсолютно едновременно.  

Спектакълът има ярка, цветна визия. Цялото решение е игрово – размяна на роли, размяна на позиции. Представлението е много забавно, забавно беше и самото му правене. С актьорите трябваше да преминем през опознаване, през различни гледни точки – всеки имаше своя версия за много неща, персонажите не могат да се тълкуват еднозначно, което ги прави доста обемни. Самите ситуации също не са еднозначни – едновременно са и тъжни, и смешни, и абсурдни – най-вече са абсурдни.

Разчитах на тънкото чувство за хумор на актьорите, което те притежават в изобилие. Това е трагедия, поднесена с изключително голямо чувство за хумор, много човечна, с топла усмивка поднесена. Иска ми се зрителите да излязат след представлението усмихнати."

Сценографията е дело на Елена Иванова, музика – Елена Дечева.

Премиерата е на 20 ноември от 19.30 ч. в Театър 199.

Целия разговор с Весела Василева можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Театър 199, Симон Варсано
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна