Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нощ на театрите“ на 18 ноември в 14 български градове

„Под властта на театъра всяка роля е различно царство“ е мотото, под което ще премине Нощта на театрите

2
Снимка: НТ Иван Вазов

Близо 100 събития - спектакли, разходки зад кулисите, творчески срещи, уъркшопи, концерти и  танцови пърформънси са включени в програмата на инициативата „Нощ на театрите“, която се провежда на 18 ноември в 14 български градове.

Това са - София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Ловеч, Сливен.

"Това е  11-то издание на инициативата "Нощ на театрите", разказа в "Закуска на тревата" Мария Панайотова, която е един от организаторите.  

"В 12 на обяд е началото на традиционния вече LIVE CAM - 4-часовото онлайн предаване, в което известни театрали обсъждат актуални теми от театралния сектор. Ще участват режисьорите - Галин Стоев и Явор Гърдев, актьорите Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова и Захари Бахаров,драматурзите Яна Борисова и Александър Секулов. 

В дискусиите ще се включи и министъра на културата Кръстю Кръстев, допълни Панайотова.

В Народния театър ще има няколко фен разходки с гидове - любими актьори от трупата. Представления ще има на всички четири сцени в различни часове, както и една предпремиера - на моноспектакъла на Христо Мутафчиев „Боже мой“.  

Софийска опера и балет също отваря вратите си за тур зад кулисите, а вечерта ще се играе „Ариадна на Наксос“.


Представления в стандартен и нестандартен час в София ще има в още десетки локации, сред които са Младежкия театър, Малък градски театър „Зад канала“, театър „Възраждане“, театрална работилница „Сфумато“, студентския дом, НДК, НАТФИЗ, „Сълза и смях“.  

Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената, а зад идеята стои французойката Елеонора Роси, макар пилотно проектът стартира през 2008-ма в Хърватия.  

Според идеята на Нощта те ще се състоят не само на обичайното място - в театрите, а ще изненадат зрителите и на нетрадиционни за театъра места. 

Символичното начало на Нощта ще бъде поставено в 19 часа в петък (17 ноември) в Плевен, където актьорите от Драматичния театър "Иван Радоев" ще представят спектакъла "Хамлет" от Уилям Шекспир. Постановката е на режисьора Ованес Торосян, който е и един от посланиците на Нощта на театрите.



Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени