Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Блажени са блажените" с премиера в Театър 199

| Интервю
"Блажени са блажените"
Снимка: Театър 199

Тази вечер е премиерата на постановката "Блажени са блажените" по романа на Ясмина Реза в Театър 199. Постановката е на режисьора Весела Василева. 

Спектакълът е игра с романа, самото представление е игра, пъзел, в който се опитваме да влезем независимо от последователността в романа, посочи тя пред БНР. 

Разработили сме го като разбъркано кубче на Рубик, което трябва да се подрежда и всъщност това прави представлението, добави режисьорът. По думите й спектакълът се занимава с абсурдността на нормалното. "Той разглежда нормалността като граница на абсурда".

"Романът е изключително интересен. Работи с баналното небанално. Ясмина Реза, освен забележителен драматур, е и много добър прозаик. Тя пише добре и пише различно от начина, по който пише за театър. Тук действително текстът на автора играе драматична роля наравно с актьорите", коментира Василева в интервю за предаването "12+3". 

"Блажени са блажените" е изследване на щастието и на нещастието, които се преплитат комично, абсурдно и трогателно дълбоко в корените на взаимоотношенията между мъжа и жената.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени